Omsorgspris gik til sosuhjælper Malene

Det kom helt bag på Malene Friis Kristensen, at hun var blevet indstillet til Omsorgsprisen. ”Jeg rystede over hele kroppen, da jeg fik det at vide. Jeg er meget, meget glad. Og utrolig stolt,” fortæller hun.

Der blev jublet på Diakonplejehjemmet Birketoft i Aulum ved Holstebro, da nyheden kom, at Malene Friis Kristensen havde vundet Omsorgsprisen 2024.

Prisen lanceres hvert år af Forum for Værdig Pleje og Omsorg (tidl. Dansk Kristelig Sygeplejeforening) og tildeles en social- og sundhedshjælper, social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske, som af kollegerne anses som rollemodel for værdig pleje. Udviklingssygeplejerske Joan Bohl Damgaard havde med opbakning fra resten af personalet indstillet social- og sundhedshjælper Malene Friis Kristensen til prisen, som hun fik overrakt den 12/4 på Diakonhøjskolen i Aarhus.

Inspiration fra indlæggelse

Malene Friis Kristensen er 42 år, opvokset på Aulum-egnen og har arbejdet på Plejehjemmet Birketoft i 18 år. Hun er gift med Martin, og de har tre børn i alderen 12-18 år. Malenes far er landmand, og moderen beskæftiget i mode- og tøjbranchen, så inspirationen til en fremtid indenfor plejesektoren kom ikke fra forældrene.

Men som 16-årig kom Malene ud for en ulykke, der bevirkede, at hun var indlagt på ortopædisk afdeling i 2-3 måneder. Da blev hun plejet af en ældre, mandlig sygehjælper.

”Han så mig og alt det svære, jeg var i. Han var fantastisk til at motivere mig og hjælpe mig med den personlige pleje, jeg ikke selv kunne klare på daværende tidspunkt. I mine første mange år som social- og sundhedshjælper spurgte jeg tit mig selv, hvordan han ville have håndteret en bestemt opgave. Han har helt klart inspireret mig til, at jeg er endt som social- og sundhedshjælper,” fortæller Malene.

Nogle andre, der motiverede Malene til at gå ind i plejefaget, var tre ældre kvinder, som hun lå på 4-sengsstue sammen med. De var i 80-100 årsalderen og indlagt med lårbensbrud. ”Jeg faldt fuldstændigt for disse søde, gamle damer,” husker hun. ”Måske har det også været medvirkende til mit valg af fag.”

Nogle af Malenes stuekammerater havde svært ved at finde ud af, om det var morgen eller aften, og Malenes mormor gav hende den ide, at hun kunne synge morgensange om morgenen og aftensange om aftenen for dem. Det kunne hjælpe dem til at orientere sig i tidspunktet på døgnet. ”Noget, som jeg også kan bruge i dag,” tilføjer hun.

Prisoverrækkelsen

Mange af Malenes kolleger fra Birketoft deltog i overrækkelsen af Omsorgsprisen. Også i Danske Diakonhjem glæder man sig over valget af årets prisvinder, og diakonhjemschef Ane Hyldahl Brændsgaard udtaler:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vi er meget stolte af, at det netop er en medarbejder i Danske Diakonhjem, som modtager Omsorgsprisen. Vi ved, at mange medarbejdere rundt omkring på vores hjem hver eneste dag gør et stort og vigtigt stykke arbejde, og det er en stor glæde, når nogle også udmærker sig i særlig grad som Malene Friis Kristensen – og dejligt, at det både bliver set og anerkendt. Stor tak til Malene for den faglige tilgang, for at se det enkelte menneske og for en nærværende og hjertevarm omsorg og pleje.”

Man kan læse mere om Danske Diakonhjem på https://www.diakonhjem.dk oplyser Grete Schärfe, der er medlem af Omsorgspriskomiteen i Forum for Værdig Pleje og Omsorg.