Mission10forty holdt årsmøde i Grindsted

Årsmødet i Vestermarkskirken i Grindsted den 26. maj bød på både gudstjeneste og koncert med en armensk koncertpianist foruden præsentation af Mission10forty’s arbejde i Armenien, Afghanistan og Ukraine.

Karen Jeppe og folkemordet i Armenien

Læge Kim Hartzner fortalte engageret om den danske missionær Karen Jeppe, der hjalp det armenske folk under folkemordet i 1915-1918. Armenske piger og kvinder blev systematisk voldtaget af tyrkerne og tvangsgift med beduiner, tyrkere og arabere. De armenske kvinder og mænd, som overlevede, blev undertrykt og levede som slaver. Karen Jeppe og 25 andre unge danske kvinder var nogle af de første udlændinge, der valgte at hjælpe armenierne.

Grundlæggeren af Mission10forty, læge Kim Hartzner, fortalte under årsmødet i Vestermarkskirken om missionær Karen Jeppe, som han kalder sit forbillede. Foto: Mission 10forty

Karen Jeppe skjulte fx armeniere i sit hus med livet som indsats. Efter folkemordet havde hundredetusinde fordrevne armeniere brug for hjælp. Derfor oprettede Karen Jeppe en flygtningelejr i Syrien for flygtningene, og derved reddede hun 2.000 menneskeliv.

”Sygehuset Danmark”

Efter det historiske indslag med Karen Jeppe fortalte Kim Hartzner om sit eget ”Karen Jeppe-projekt”, nemlig ”Sygehuset Danmark” i det sydlige Armenien. Sygehuset blev oprettet omkring 1995 i forbindelse med den blodige konflikt i perioden 1988-1994, hvor Aserbajdsjan kæmpede mod Armenien om enklaven Nagorno-Karabakh. På dette strategisk beliggende sygehus er flere tusinde ofre for krigen i Karabakh blevet behandlet, fordi de kan flyves ind med helikopter, forklarede Kim Hartzner.

Han har for nylig besøgt sygehuset, som stadig fungerer, selv om man lever med faren for nye angreb. Under besøget genså han også forskelligt medicinsk udstyr, som han selv havde været med til at fremskaffe fra Danmark. Til gudstjenesten, hvor Managing Director Kim Hartzner var prædikant, deltog 160, mens 80 deltog i selve årsmødet i Vestermarkskirken.