To kristne egyptere fængslet siden 2021 for brug af Facebook

Trosfrihedsadvokater fra ADF International har bedt FN gå ind i sagen om Abdulbaqi Saeed Abdo og Nour Girgis, der har været fængslet uden retssag siden 2021. Foto: ADF International

Organisationen ADF International kræver, at Egypten løslader to kristne mænd, der er fængslet for at bruge Facebook til støtte for konvertitter.

Det skriver Christian Post. Fortalere for religionsfrihed i ADF Int. (Alliance Defending Freedom) opfordrer den egyptiske regering til at løslade Nour Girgis og Abdulbaqi Saeed Abdo. De to mænd har været tilbageholdt uden retssag siden 2021 på grund af deres tilknytning til en Facebook-side, der støtter enkeltpersoner, som konverterer fra islam til kristendommen. Myndighederne har kædet de kristnes engagement sammen med ”terroraktiviteter”.

Ydmygelser og tortur

I november 2021 blev Nour Girgis, der var ansat ved en medicinalvirksomhed, indkaldt til en politistation under påskud om rutinemæssig afhøring, sagde fortalergruppen ADF International i en erklæring. Dette førte til en isolations-fængsling i 40 dage, tilføjede gruppen. Efterfølgende blev Girgis overført til en terror-enhed, hvor han uformelt blev anklaget for at lede en Facebook-gruppe ved navn ”Al Abareen”, der betyder ”at krydse over” på arabisk, og begå blasfemi mod islam.

Girgis har gentagne gange været udsat for afhøringer, ydmygelser og fysisk tortur uden en formel retsdato, hvilket forhindrer tilstrækkelig juridisk forsvarsforberedelse, sagde Elizabeth Francis, der er juridisk rådgiver for ADF Internationals Global Religious Freedom-team. Abdulbaqi Saeed Abdo, der stammer fra Yemen, blev arresteret i december 2021 for sine aktiviteter i den samme Facebook-gruppe samt offentlig evangelisering.

Saeed lider af alvorlige medicinske problemer, der er forværret af de dårlige forhold i de forskellig fængsler, han har været i siden arrestationen. Hans familie, inklusive en søn, der født efter hans arrestation, har kun fået tilladelse til korte besøg i fængslet.

Trosfrihedssag for FN

Der har været lange forsinkelser og udsættelser af de to mænds retssager, hvilket har fået ADF International til at tage deres sager til den internationale scene. Nu er situationen rapporteret til FN’s arbejdsgruppe for vilkårlig tilbageholdelse. ADF’s påstand er, at de egyptiske myndigheder har overtrådt internationale lovstandarder for religionsfrihed og retfærdig rettergang.

Kristne er andenrangs borgere i Egypten

Hændelser med kristenforfølgelse i Egypten varierer fra kristne kvinder, der bliver chikaneret, mens de går på gaden, til kristne samfund, der bliver drevet ud af deres hjem af ekstremistiske folkemængder. Kristne bliver typisk behandlet som andenrangsborgere. Egyptens regering taler positivt om det egyptiske kristne samfund, men der mangler en seriøs håndhævelse af lovgivningen. Også de lokale myndigheders manglende vilje til at beskytte kristne gør dem sårbare over for alle former for angreb. Kirker og kristne NGO’er oplever fx begrænsninger, når de vil bygge nye kirker eller drive sociale tjenester, skriver Christian Post.