Ugen der gik på Facebook

Ligestillingsminister Marie Bjerre mener, hun bliver udsat for personlig hetz efter kronik om biologisk køn og kønsidentitet

Marie Bjerre er digitaliserings- og ligestillingsminister og sidder i Folketinget for Venstre. Foto: Marie Hald

I en kronik i Jyllands-Posten skrev Marie Bjerre (V), at der grundlæggende findes to biologiske køn. Det blev, ifølge Marie Bjerre, anledning til en større hetz.

Den 14. august 2024 skrev digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre en kronik i JyllandsPosten. På Marie Bjerres facebookside beskriver hun selv kronikken sådan her:

”Der er behov for, at ligestillingskampen ikke må blive så woke, at flertallet skal indrette sig efter mindretallet, at vi ikke længere må tale om kvinder og mænd, eller at vi overser det faktum, at der grundlæggende er to biologiske køn. Det står ikke i modsætning til, at jeg er helt og aldeles er tilhænger af, at alle mennesker kan leve deres liv, som de vil, og være dem, de er. Derfor hylder jeg mangfoldighed. Men der går altså en grænse der, hvor den frie udfoldelse går ud over andres frihed. Det er på tide, at det bliver sagt meget klart. For ellers risikerer vi, at det går ud over ligestillingskampen og den folkelige opbakning til de kampe, der stadig skal kæmpes.”

Hadehjemmeside

Kronikken i Jyllands-Posten har imidlertid bragt Marie Bjerre voldsomt i modvind hos dele af befolkningen. I hvert fald skrev hun følgende på sin facebook-side den 24. august:

”Skal man udskammes og latterliggøres, fordi man siger sin mening? ’JA’, mener en lille, ekstrem gruppe af venstrefløjsaktivister, der har set sig meget, meget sure på mig, fordi jeg i en kronik konstaterede det åbenlyse; at der grundlæggende findes to biologiske køn.” Marie Bjerre fortæller, at hun efterfølgende er blevet tæppebombet med tilsvininger og skældsord fra det, hun kalder en lille gruppe af ekstremister, og at en kunstner ved navn Ada Ada Ada har lavet en hadehjemmeside om ministeren.

”Senest har en såkaldt ’provokunstner’, der kalder sig Ada Ada Ada, lavet en hadehjemmeside om mig, der udelukkende har til formål at lukke munden på mig. Selvom Ada Ada Ada hævder, det er ’satire’, så er jeg ikke i tvivl om, at vedkommende vil afskrække mig fra at sige min mening,” skriver Marie Bjerre på Facebook. Marie Bjerre forsikrer dog, at kampagnen ikke kommer til at lukke munden på hende.”

”Jeg bliver ved med at sige, hvad jeg mener. Der er store ligestillingsproblemer i Danmark, som jeg dagligt kæmper for at løse. Selvom kvinder og mænd har det samme arbejde, så får kvinderne mindre i løn, og samtidig så ser vi, at langt, langt flere mænd havner på bunden af samfundet. Men de reelle udfordringer bliver ofte overskygget af en, synes jeg, outreret identitetspolitisk debat. De seneste dages hetz viser for mig, at jeg har ret.”

”Debatten er gået for vidt”

Marie Bjerre mener, at debatten er gået for vidt, når man bliver så provokeret af hendes udsagn om, at der kun findes to biologiske køn. ”Kønsidentitetsdebatten er gået for vidt, når den lille gruppe kan blive så provokeret af, at jeg siger noget så banalt og åbenlyst, at der grundlæggende kun findes to biologiske køn, og at der er forskel på biologisk køn og kønsidentitet.
Men deres hetz ændrer intet for mig! Jeg fortsætter min kamp for ligestilling for alle. Tak til alle jer, der bakker mig op,” slutter Marie Bjerre sit opslag.

Kunstneren Ada Ada Ada, som står bag hjemmesiden om Marie Bjerre, forklarer i et skriftligt svar til B.T.:

”Da det virker, som om at Marie Bjerre er mere interesseret i provokation og kunst end virkeligheden, tænkte jeg, at den bedste måde at give min mening til kende om hendes virke som ligestillingsminister var gennem et provokerende stykke netkunst.” På hjemmesiden kan man desuden læse, at hjemmesiden blot er udtryk for satire.