Forfatter, salmedigter og tidligere præst fylder 80

Niels Johansen, der fylder 80 år den 11. september 2024, har arbejdet 37 år som sognepræst og har siden sin pension i 2009 arbejdet fuldtid med diverse skriveprojekter.

Niels Johansen er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet i 1971. Han har selv fortalt, at han dengang var meget i tvivl om, hvorvidt han skulle blive præst eller højskolelærer. Han valgte præst, men har igennem alle årene også virket som underviser, foredragsholder, fortæller og forfatter. Tilbage i 70’erne var Niels Johansen præst i Kildevældskirken på Østerbro i København fra 1972 til 1980. Herefter var han præst i Skovlunde Kirke, indtil han gik på pension i 2009.

Niels Johansen var allerede aktiv skribent, mens han stadig fungerede som præst i Skovlunde. Hans første bøger var primært henvendt til børn og unge, og en af dem, ’Med Mette i Kirke’, blev desuden filmatiseret og vist i DR. Som præst i Skovlunde forvandlede Niels Johansen ofte kirkesalen til en teatersal, hvor han i samarbejde med professionelle instruktører og komponister fremførte sine egne værker med sig selv som instruktør og med hjælp fra børn, konfirmander, unge og ældre fra kirken.

Siden sin pensionering i 2009 har Niels Johansen arbejdet flittigt som forfatter, salmedigter og foredragsholder på fuld tid. Hans produktion spænder over romaner, noveller og digte for voksne samt salmer, sange, viser, kirkespil og film. Niels Johansen har blandt andet udgivet tre romaner, som alle handler om hans egen generation af efterkrigstidens børn, der godt nok voksede op i fredstid, men også i krigens skygge.

Bøgerne er blevet godt modtaget og er indkøbt af biblioteker landet over. I 2016 skrev Niels Johansen erindringsbogen ’Som himlen og havet – af drengens billedbog’ og udgav sammen med forfatteren Claus Grymer ’Skibet er ladet med – erindringer i nærlys’. I flere af Niels Johansens bøger har engle desuden en central rolle. Det er også tilfældet i hans nye bog, hvor de allerede indtager deres plads i titlen ”Engle uden grænser”.

De seneste år er salmedigtningen kommet til at fylde mere og mere. Niels Johansen har således salmer med i flere nyere salmeudgivelser og har fået optaget salmen ’Og Gud sang’ i den nye Højskolesangbog.