Ny måling: To ud af tre unge taler gerne om tro
En meningsmåling foretaget før og efter igangsættelsen af den fælleskirkelige kampagne ”Lad os tale om tro” viser en betydelig vækst i antallet af 18-29-årige, der gerne taler om tro.

Unge viser sig overraskende interesserede i at tale om tro – og er lette at motivere til det.
Det skriver organisationerne bag kampagnen ”Lad os tale om tro” i en pressemeddelelse. Trivselskommissionens nylige rapport indeholder blandt andet et kald på ”mening” og ”livsoplysning” til unge. Men mange unge er allerede godt i gang, og de vil gerne tale om tro. Det viser en meningsmåling, som de mange kirkelige organisationer bag den landsdækkende kampagne ”Lad os tale om tro” har fået udarbejdet.
Stigning på en tredjedel

Ifølge målingen havde 48 procent af de 18-29-årige talt om tro den seneste måned, inden ”Lad os tale om tro”-kampagnen gik i gang. Men allerede midtvejs i kampagnen var dette tal steget med en tredjedel til 66 procent! Det overrasker generalsekretær Mikael Wandt Laursen fra FrikirkeNet, som har været tovholder på kampagnen: ”Det er kampagnens helt store overraskelse, at så stor en del af de unge gerne vil tale om tro. Og at endnu flere vil gøre det, når de får inspiration til det, viser et reelt behov for samtaler om tro blandt unge.” Meningsmålingen er udarbejdet af det uafhængige analyseinstitut Wilke til evaluering af kampagnen.
Kampagnen
Kampagnens omdrejningspunkt er en hjemmeside med længere videoer (inklusiv samtaleværktøjer) af kendte og mindre kendte mennesker, der taler om deres holdning til tro. Men i praksis har den ledsagende kampagne med korte videoer på navnlig Facebook udviklet sig til den reelle drivkraft i kampagnen. Disse videoer er nået ud til 1,9 millioner unikke brugere, og i alt kan syv procent af danskerne ifølge Wilke huske at have set trosvideoer på de sociale medier – og 20 procent af disse har brugt videoerne som afsæt for samtaler om tro.
Tallene understreger en generel udvikling, hvor kirkerne oplever en bred og stigende interesse for tro og eksistens. I en tid med store forandringer, usikkerhed og søgen efter mening engagerer unge sig i tro på mange platforme, også for eksempel TikTok og Instagram.
Kirkernes opgave
Det er vigtigt, at kirkerne møder denne interesse, mener formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Anton Pihl. ”Kirkerne vil gerne bidrage med gode rammer for samtalen og værktøjer til at fortælle og lytte til hinanden. Vi ønsker at vise, at det er trygt og givende at dele sine tanker om tro og det dybe i livet med for eksempel en ven, et familiemedlem eller et nyt bekendtskab,” siger Anton Pihl.
Om meningsmålingen
Tallene stammer fra to befolkningsundersøgelser foretaget af det uafhængige analyseinstitut Wilke. Analyseinstituttet har som led i evalueringen af kampagnen ”Lad os tale om tro” talt med respondenter, som er repræsentative for voksne danskere. Resultatet er dog behæftet med en vis statistisk usikkerhed. Undersøgelserne er foretaget henholdsvis før og efter, at kampagnen for ”Lad os tale om tro” blev skudt i gang.
Videoer og samtaleoplæg
Den fælleskirkelige kampagne, der skal få danskerne til at tale om tro, er bygget op om samtalevideoer med både ukendte og kendte danskere – eksempler på sidstnævnte er Alex Vanopslagh, Casper Christensen, Ida Auken og Vlado Lentz. Hver samtalevideo indeholder et citat og et bibelvers og slutter af med en samtalemenu, som gør det let for to eller flere at fortsætte samtalerne bagefter. Videoerne findes også i en kort tominutters udgave, som er blevet udbredt på de sociale medier.
Organisationerne bag kampagnen
En historisk bred alliance af kirkelige organisationer står bag kampagnen ”Lad os tale om tro”. Disse er: Landsforeningen af Menighedsråd, Bibelselskabet, Den katolske Kirke, FrikirkeNet, Danske Kirkers Råd, Dansk Oase, Evangelisk Alliance, Frelsens hær, Kristeligt forbund for Studerende, Alpha Danmark, Areopagos og Baptistkirken i Danmark.