Sammen er vi stærkere ”til lands, til vands og i luften”

The Africa Mercy arrives in the Port of Toamasina in Tamatave, Madagascar on February 1, 2024.

MAF flyver sundhedspersonale fra Mercy Ships ud til isolerede befolkninger for at undersøge og klargøre patienter til operation på hospitalsskibet Africa Mercy i havnebyen Toamasina.

MAF står for Mission Aviation Fellowship og er med 116 små fly i 24 udviklingslande verdens største humanitære flyselskab. Africa Mercy er et af to hospitalsskibe fra Mercy Ships, der sejler op og ned ad Afrikas kyster for at yde især specialiseret kirurgi.

– Flyene fra MAF Madagaskar sikrer, at Mercy Ships’ sundhedspersonale kommer hurtigt ud til afsidesliggende områder for at tjekke patienter. Samtidig kan vi assistere med patienttransporter efter behov. Med vores fly kan de dække store områder på kort tid, forklarer generalsekretær i MAF Danmark, Peter Hedelund.

Enorme behov

Og behovene er enorme: Kun 20 procent af 31 millioner mennesker har adgang til lægehjælp indenfor to timers transport. Der er kun 20 læger for hver 100.000 personer. Hele 95 procent ville gå bankerot, hvis de selv skulle betale sig fra en operation. Men på Mercy Ships’ hospitalsskibe er alle operationer gratis. Og i Madagaskar er de frivillige kirurger på Africa Mercys fem operationsstuer befolkningens eneste håb om plastikkirurgi ved fx brandskader.

De to internationale hjælpeorganisationer Mercy Ships og MAF vil samarbejde om at yde sundhedshjælp til Madagaskars millioner.

– Det er så vigtigt at handle hurtigt og effektivt for at hjælpe de mange, der ikke har andre muligheder for at blive opereret for fx svulster, bylder, brandsår og læbeganespalte. Her er MAF en vigtig nøgle, siger generalsekretær for Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl.

– Sammen er vi stærkere, lyder det fra begge to, der i øvrigt denne sommer var fælles om en indsamling på den kirkelige festival SommerOase.

– Det giver ikke mening at konkurrere som hjælpeorganisationer. Tvært imod spiller vi hinanden bedre, når vi slår kludene sammen og yder hjælp til lands, til vands og i luften, siger Peter Hedelund. Vibeke Hauge Førrisdahl er enig:

– Vi mangedobler vores effektivitet, når vi samarbejder om det, vi hver især er bedst til. Mercy Ships kan operere. MAF kan transportere. Det kan ikke være bedre.