Gennemarbejdet børnebibel

Mon Jesus også hjalp Martha med det huslige arbejde, efter at han kærligt havde vejledt hende om at lade gryderne stå og være sammen med Jesus i stedet? Det kom jeg til at tænke på, da jeg læste “Børnenes Bibel” fra Eksistensens forlag. Her hjælper Jesus nemlig med opvasken, så han og Martha kan få lidt tid sammen. De har godt nok ikke opvaskemaskine, men de har en vaskebalje, beskidt service og masser af skum. Historierne i børnebiblen kender vi, men alligevel er der masser af pudsigheder at more sig over.

Der er mange variationer af børnebibler at vælge imellem, når man skal finde gaven til et hold nybagte forældre eller sine egne børn. Eksistensens børnebibel er et godt bud på en inspirerende bibel til de yngste. Bibelen er en stor, gennemarbejdet, flot og så alligevel helt klassisk børnebibel. Et fun fact er, at den er kåret som Värmlands vackraste bok i 2020 – og det er da alligevel noget helt særligt! Det er en børnebog præget af ordentlighed og kvalitet, og selvom den er oversat fra svensk, så er den meget fin også til danske forhold.

Nu er smag og behag jo som bekendt forskellig, og der er mange glimrende børnebibler på markedet, så hvordan udmærker “Børnenes Bibel” sig så fra de andre? For en voksen er historierne jo dejligt velkendte, og der er da heller ikke nogen overraskelser, når det kommer til valget af indhold. Dog er den meget omfangsrig, så bogen består af mange beretninger og store flotte billeder. I alt er der cirka 300 illustrationer og bogen er 272 sider tyk! Derudover er der undervisningsmateriale i bogen med fx salmer, bønner og en planche af kirkeåret.

Bogen er god at gå på opdagelse i. Det er ikke alle vendinger og alle tegninger, som jeg falder lige meget i svime over, men jeg er sikker på, at barnet og oplæseren vil elske at dvæle ved og grine af de mange farverige opslag. Det er et gennemgående træk, at begivenhederne er uden for tid, så Herodes soldater har fx store automatvåben. Forfatteren er biskop i Karlstad, Sören Dalevi. Der er tradition for, at en ny, svensk biskop udgiver et hyrdebrev som noget af det første efter sin udnævnelse.

Sören Dalevi besluttede sig for at udgive en børnebibel, da han mente hans vigtigste arbejdsopgave er at give troen videre til de kommende generationer. Marcus-Gunnar Pettersson er illustrator. Tegningerne er langt fra amerikanske Disney-glansbilleder. De er holdt i en lidt mere finurlig og til tider rå stil. Den minder mig om vores danske Jakob Martin Strid. De store flersidede farvede opslag kan også ligne Peter Madsens streg. Børnebibelen er populær, trykt i flere oplag i Sverige og oversat til mange sprog.

Noget helt særligt for Bibelen er, at forfatteren har prioriteret en del undervisningsmateriale, der er gratis tilgængelig på hjemmesiden https://barnensbastabibel.se/. Så hvis du er skolelærer, præst, børnearbejer eller lignende, så er der mange gode forløb, ideer og opgaver at udforske. Hjemmesiden er æstetisk tæt på bogen, da det også er Marcus-Gunnar Pettersson, der illustrerer.
Alt i alt en stor anbefaling herfra. Dejligt at læse en gennemarbejdet børnebibel af en forfatter, der målrettet ønsker at give de yngste det allerbedste, så de kan bygge deres liv på klippen!

Sören Dalevi: Børnenes Bibel. 274 sider. 289,95 kr. Eksistensen