Er folkekirkens sammenhængskraft truet?

Kirkefondet, der har eksisteret siden 1890, og som med egne ord arbejder på at udvikle det danske kirkeliv, indbyder til konference om folkekirkens sammenhængskraft.

Lørdag 9. november 2024 inviterer Kirkefondet til konference om folkekirkens sammenhængskraft.

Kirkefondet, der har eksisteret siden 1890, og som med egne ord arbejder på at udvikle det danske kirkeliv, og som blandt andet udgiver magasinet ’Kirken i dag’, indbyder til konference om folkekirkens sammenhængskraft. Motivationen for at lave konferencen er ifølge Kirkefondet en hverdag for folkekirken, som bærer præg af udfordringer med at være relevant og folkelig for hele folket.

”I medierne, i debatter, ved udvalgsarbejde, i interesseorganisationer og mange andre steder er drøftelser i gang, som indikerer en folkekirke, som kæmper med at være relevant og nærværende på alle arenaer,” skriver Kirkefondet i en pressemeddelelse og stiller herefter en række spørgsmål, som konferencen vil forsøge at give svar på. Blandt andet hvordan en og samme folkekirke kan rumme både at være kirke i små landsogne med vedligeholdelsestunge gamle kirkebygninger og være kirke i nye hastigt voksende boligområder og blandt storbyens unge voksne? Og Kirkefondet spørger videre, om folkekirken er i fare for at knække over?

Økonomi og migranter

På konferencen bliver der sat fokus på, hvordan man er kirke i et multikulturelt samfund, og hvordan man som kirke møder de mange migranter? Folkekirkens ofte omdiskuterede økonomi bliver der også plads til at sætte fokus på. I hvert fald bliver der i omtalen af konferencen stillet spørgsmålet: ”Hvem har overblik over, hvordan folkekirkens økonomi forvaltes bedst muligt til gavn for kirkens liv og vækst?”

Oplæg ved kirkeministeren

På konferencen vil en bred vifte af oplægsholdere komme med deres bud på, hvilke veje folkekirken kan gå – og måske bliver nødt til at gå. Derudover vil der også blive lagt op til debat blandt konferencens deltagere. Blandt oplægsholderne er kirkeminister Morten Dahlin, der sammen med provst Jørgen Christensen fra Hillerød vil sætte fokus på, hvordan kirken både kan være en kulturarvsbevarende institution i affolkede sogne og en levende kirke, der hvor danskerne flytter til?

Inspiration fra Norge

På konferencen vil der også være inspiration fra repræsentanter fra den norske kirke, som vil fortælle om, hvordan de i Norge forsøger at løse kirkens udfordringer med struktur, kirke-stat-relationen, fordeling af ressourcerne, vedligehold af gamle kirkebygninger og mødet med migranter.

Konferencen foregår lørdag 9. november 2024 kl. 10-16 på ’BaneGaarden’ på Otto Busses Vej i København og koster 350 kr. Tilmelding senest 23. oktober til Kirkefondet.