Ung familie rejser ud til ‘den afrikanske farm’

Margit og Brian Sandfeld vil ikke etablere sig med villa, Volvo og vovse. På onsdag rejser de to med baggrund i LM til Zambia for at lede en farm for Apostolsk KirkeMargit og Brian Sandfeld fra Gammelby ved Vejen er hhv. 25 og 28 år. De har lige stiftet familie med lille Jonathan på 9 mdr. En oplagt målgruppe for al verdens ejendomsmæglere, IKEA Møbler eller den lokale Ford forhandler.Men nej, Margit og Brian Sandfeld, vil ikke ende som mange af deres jævnaldrende. Etablerede og forgældede til op over begge ører. Og ofre for byggesjusk og økonomiske kvaler.
Så hellere tage ud i det fremmede, Afrikas mørke kontinent, nærmere betegnet, Zambia. De tager af sted på onsdag d. 14. august for at være manager på Kaniki-Centrets farm i Ndola – et arbejde ledet af Apostolsk Kirke.
„I had a farm in Africa”.
Margit og Brian Sandfeld kan snart gøre Karen Blixens berømte indledning til bogen „Out of Africa” til deres egne.

Eventyrlyst

Nu er det fremmede ikke så fremmed alligevel, ikke for Brian i hvert fald. Han har eventyrblod i årerne og prøvet at rejse på tommelfingeren, både til Ægypten, Tanzania og USA. Og da han begyndte at komme sammen med Margit, lovede han hende, at han ville vise hende hele verden!
Kort efter de blev gift, tog han hende med til Tanzania for at besøge missionærer fra Luthersk Missionsforening (LM) i Iringa. Både Brian og Margit er vokset op i LM.
– Jeg blev fascineret af Afrika, fortæller Margit begejstret. Alle mine fordomme og min angst for det fremmede blev pillet af mig lidt efter lidt. Det var ikke så slemt, som jeg troede.
– Og så var det inspirerende at se missionærerne i arbejde. De havde en indre glød. Vi kunne se, at de elskede at arbejde med afrikanerne, supplerer Brian.

Men hvad er det, der har drevet jer til at rejse ud?

– Vi føler, at vi er blevet kaldet af Herren til at rejse, at han har lagt denne længsel i os. Vi ønsker at gøre en forskel for andre mennesker i deres hverdag og samtidig være med til at give dem evangeliet. Vi har længe haft en fornemmelse af, at vi skulle noget andet. Brian kunne ikke rigtig opnå mere i sit job som driftsleder på et landbrug. Jeg er lige blevet færdig med min uddannelse som social- og sundhedsassistent, fortæller Margit.
– Vi søgte job i LM, men det blev ikke til noget, fortsætter Brian. – Men så læste jeg en annonce i Udfordringen. Jeg havde ikke læst mere end halvdelen, så vidste jeg, at det var det, vi skulle.
Annoncen var indrykket af Apostolsk Kirke, der søgte en „manager” til farmen i Kaniki.
Der kom kun få henvendelser på annoncen, og det kan Margit og Brian ikke forstå.
– Folk søger spænding og udfordringer, rejser til USA og syd om Antarktis. Men her kan de få det hele og endda være med i mission, reflekterer Brian.

Den afrikanske farm

De er begge to enige om, at arbejdet på den afrikanske farm er skræddersyet til dem. Brian er praktisk anlagt, har lyst til landbrug og elsker at arbejde med afrikanere. For Margit var det en betingelse, at det skulle være et kristent landbrugsprojekt.

Men er det ikke noget af et spring, at I skal arbejde for Apostolsk kirke?

– Nej, de sidste tre år har vi været en del af Kristus Kirken, en frikirke med husmenigheder i Vejen. Det har væltet en masse fordomme om frikirker, fortæller Margit.
– Men vi kendte ikke noget til Apostolsk kirke, supplerer Brian. – Men vi blev enormt godt modtaget på deres sommerstævne i Kolding.
Efter at de havde svaret på annoncen, blev de kontaktet af de tidligere ledere af farmen, Aase og Viggo Hedelund, der nu bor i Middelfart. De anbefalede Margit og Brian til Apostolsk Kirkes ledelse, der sagde, at de „bestemt ikke har noget imod et par gode lutheranere” til jobbet.

Brødføder bibelskole

Margit og Brian Sandfeld får hænderne fulde på farmen i Zambia. Den er en del af Kaniki Centret, der primært er en bibelskole, der uddanner kirkeledere til hele Zambia. Farmen har 30 afrikanske medarbejdere – og i højsæsonen yderligere 20. Der er også behov for en europæisk familie mere, hvilket der søges med lys og lygte efter i øjeblikket.
Der er 300 kreaturer, 200 grise, 1000 høns, 3000 kyllinger og 120 hektarer jord til farmen, der brødføder og hjælper til finansieringen af bibelskolen med sine produkter. Den har desuden 3 hektarer jord til frugt og grønt, 1 hektar er helliget bananer.
– Så vi kan få vores løn udbetalt i bananer, hvis det kniber, siger Brian med et glimt i øjet.
Der er meget arbejde på farmen, det har Apostolsk Kirke ikke lagt skjul på. Derfor skal Margit det første år koncentrere sig om at få hverdagen til at fungere.

Ren bekymring
Er I nu missionærer for altid?

– Brians kone er bange for at Brian bliver bidt af det, kommer det rapt fra Margit, og Brian supplerer:
– Vi har besluttet ikke at tænke længere end til de tre år, vi har bundet os til. Men det skræmmer os ikke, hvis det skulle blive mere.
– Nogle har rådet os til at etablere os og købe fast ejendom herhjemme i stedet for at rejse ud, fortæller Margit. – Tænk på lille Jonathan, tænk på sygdom og farer, siger de.
– Men det er ren bekymring, sagt i bedste mening, er de begge to overbevist om. – Det virker helt modsat på os. Vi har slet ikke lyst til at etablere os med hus og alle de bekymringer, der følger med, slutter de to eventyrlystne unge missionærer. Parret har oprettet www.sandfeldinfo.dk for dem, der vil følge med i deres zambianske dagligdag. Apostolsk Kirke har oprettet www.zambia.dk med flere informationer fra Kaniki Centret.


Artiklen fortsætter efter annoncen: