Motorcykelpræst blandt medicinmænd

Pastor Ralaivao etablerer nye menigheder på Madagaskar – på motorcykel- Forholdet mellem den lokale afrikanske medicinmand og kirken er meget vigtig. Får vi en medicinmand ind i vores menighed følger det halve af byen ofte med. Det fortæller synodepræsident i Antsiranana-synoden, Madagaskar. Pastor Joseph Ralaivao er på besøg i Danmark for at styrke relationerne mellem hans synode (stift) og missionsselskabet Danmission. Det nordlige stift er stadig et nyt stift i Madagaskar – kun 17 år gammelt.
Pastor Ralaivao blev som ung præst i 1979 udnævnt til at missionere i det nordlige stift i Madagaskar, Antsiranana, som er på størrelse med Danmark. De første 7 år kørte han egnen tynd på motorcykel for at etablere lutherske menigheder og engagere medarbejdere til at videreføre opgaven. Nu er der 9 distrikter, 37 pastorater, 260 menigheder og ca. 6000 kirkegængere.

Vækkelse og dæmonuddrivelse

Den Madagaskiske lutherske kirke er en vækkelseskirke, hvor evangelister står for opbyggelsen af menigheder med en cykel og Bibelen som redskaber. Et andet vigtigt aktiv er en såkaldt hyrdebevægelse, hvis medlemmer hjælper mennesker med omsorg og forbøn. I Madagaskar er det meget almindeligt med forfædredyrkelse og overtro, og folk bringer mange mennesker, som føler sig besat af forfædreånder, til kirken, for at hyrder-ne skal drive ånderne ud. Ofte har den syge brugt en masse trolddomsmedicin, som brændes her, hvorefter ånden uddrives. Den syge føler sig bagefter fri og lader sig i mange tilfælde døbe.
Men mange medicinmænd mener selvfølgelig, at kirken er dårlig for forretningen, da vi fraråder folk at anvende trolddomsmedicin, smiler Pastor Ralaivao.
Pastor Ralaivao skal på sin møderejse rundt i landet fortælle om Madagaskar, som Danmission har haft samarbejde med i nu 25 år.