Liberias nyvalgte regeringschef er kristen

Gyude Bryant er også leder af Den episkopale Kirke i Liberia
Forretningsmanden Gyude Bryant er blevet udnævnt som leder af en to-årig over-gangsregering i Liberia. Målet er at få afsluttet borgerkrigen i det vestafrikanske land og bane vej for frie valg i 2005.Gyude Bryant er leder for ”Liberia Action Party”, men alligevel en forholdsvis ukendt forretningsmand. Han endte dog som en af tre kandidater, som blev nomineret til at lede en to-årig overgangsregering i Liberia. Kandidaterne blev valgt af landets stridende grupper, hele 18 politiske partier og civile organisationer.
Bryant blevet udnævnt til posten i Ghanas hovedstad Accra sidste torsdag. I oktober vil han blive indsat af Moses Blah, der har været leder af administrationen, siden den tidligere præsident Charles Taylor forlod landet og tog imod eksil i Nigeria.

Kirkeleder

Bryant er kendt for at kunne skabe konsensus og er ud over at være forretningsmand også leder af landets Episkopale Kirke, et kirkesamfund med base i USA, der ligner Den anglikanske Kirke.
Aftalen blev støttet af vestafrikanske ledere og skal brin-ge landets 14 år lange borgerkrig til en afslutning og bane vej for frie valg i 2005, oplyser Folkekirkens Nødhjælp.
Ifølge det svenske nyhedsbureau TT kom valget af Bryant som en stor overraskelse. Kampen om formandsposten stod mellem Bryant og den tidligere embedsmand ved FN, Ellen Johnson-Sireaf, og Rudolph Sherman, medlem af True Whig Party, som har ledet Liberia i knap 100 år frem til 1980.
– Jeg håber, jeg kan få en helbredende indflydelse, så vi kan begynde at læge sårene, bringe følelserne i ro, komme af med vreden og forene vort folk på et holdbart fundament, som vi kan genopbygge vort land på, udtalte Gyude Bryant efter valget .

Store udfordringer

Han lagde dog ikke skjul på, at den nye regering står over for monumentale problemer. Mangel på mad, vand og medicin samt de 450.000 flygtninge i hovedstaden Monrovia er akutte problemer, der må løses. Samtidig har landet en arbejdsløshedsprocent på 85 og tusindvis af soldater, hvoraf mange er ganske unge mænd, som skal afvæbnes og integreres i samfundet igen.