En ny valgmenighed er på vej i Aalborg

Markusfælleskabet, som er et karismatisk menighedssamfund ved Skt. Markus Kirke i Aalborg, er nu i gang med at blive omdannet til valgmenighed.

Menigheden ønsker en præst af samme observans som Bent Døssing

Grunden hertil er, at kirkens nuværende præst, Bent Døssing Hansen, forventes at gå på pension om et års tid.

Af samme observans

I øjeblikket fungerer Bent Døssing Hansen både som sognepræst ved Skt. Markus Kirke, men også som præst i Markusfællesskabet. Og når han går på pension, kan Markusfællesskabet ikke være sikker på, at den nye sognepræst ved Skt. Markus Kirke bliver en præst, som de ønsker skal stå i spidsen for deres fællesskab.
– Menigheden ønsker at vælge en ny præst af samme observans som mig (karismatisk, red.), men det kan godt være svært i et stort sogn med 8.000 indbyggere, siger præst Bent Døssing Hansen.

Mange socialdemokrater

I øjeblikket har Markusfællesskabet fire repræsentanter i det 15 personer store menighedsråd ved Skt. Markus Kirke, og Bent Døssing Hansen forventer, at socialdemokraterne vil blive ved med at være den største gruppe i rådet.
– Marksufællesskabet er meget ressourcestærkt, og man kunne da godt forestille sig, at der ville være nogen, som ønsker at stække dem ved, at de ikke får deres præstekandidat ansat som sognepræst, vurderer Aalborgpræsten.

Mindre berøring

Fordelen ved at blive valgmenighed er ifølge Bent Døssing Hansen den helt indlysende, at så bestemmer menigheden selv, hvem de vil have som præst.
Ulemperne er så, at menigheden selv skal til lommerne for at betale præstens løn, husleje til gudstjenestelokaler med mere. Og som sognepræst ser Bent Døssing Hansen endnu en ulempe.
– Vores berøringsflade som menighedsfællesskab bliver mindre. Som sognepræst kommer jeg jo ind alle steder fx. på sygehuse, i fængsel og i institutioner. En valgmenighedspræst er derimod stillet som en frikirkepræst, der primært tager sig af sine egne.

Mangler præst og lokaler

I 2004 skal Markusfællesskabet arbejde med visioner og strategier for den nye valgmenighed, ligesom de skal have hele organisationen bag menigheden på plads. Hertil får de konsulentbistand af Anders Michael Hansen, præst i Århus Valgmenighed. Fællesskabet har endnu ikke en bestemt præst i kikkerten, og de har heller ikke nogen aftaler om leje af lokaler.
– I øjeblikket arbejder vi på den åndelige bygning, og vi tror på, at de andre ting nok skal falde på plads i rette tid. Vi har haft kontakt til nogle yngre præster og vil måske også opfordre nogen af dem til at søge stilllingen som valgmenighedspræst, men jeg går jo først på pensoin til 2005, oplyser Bent Døssing Hansen, som håber på, at valgmenigsheden samler tilstrækkeligt med medlemmer til, at de kan lønne en præst på fuld tid.
Kimen til Markusfælleskabet opstod i forbindelse med den karismatiske vækkelse i slutningen af 70erne, hvor en gruppe mennesker samledes omkring Bent Døssing Hansen.
Menighedsarbejdet blev mere formaliseret ved stiftelsen af Markusfællesskabet i 1990. Igennem en årrække var menigheden mest kendt for sin bibelcamping i Aalborg. I dag fungerer Markusfællesskabet som karismatisk folkekirkemenighed tilknyttet Dansk Oase. Menigheden omfatter cirka 50 voksne og 30 børn.