Fradragsret oplyser skattevæsen om tro

Trækker du tiende eller gaver til kirken fra på din selvangivelse? I så fald er oplysningerne om dit religiøse tilhørsforhold tilgængelige for ansatte i din kommunes skatteforvaltning og kan lækkes til uvedkommende.Måske ikke det store problem for kristne. Men for jøder i forhold til yderligtgående muslimske grupper er det. Og derfor er formand for Mosaisk Trossamfund, Jacques Blum, bekymret.
– Det er selvfølgelig utrygt, siger han til Berlingske Tidende.
Den militante organisation Hizb-ut-tahrir, hvis hjemmeside opfordrede til drab på jøder, spøger et eller andet sted i baghovedet. Teoretisk set kan de have adgang til de fortrolige oplysninger.
En dokumentarudsendelse om Hizb-ut-tahrir, der blev vist for et par år siden, afslørede bl.a. at en af bevægelsens tilhængere var ansat i Københavns Kommunes skatteforvaltning.
Når medlemmer af godkendte trossamfund trækker deres bidrag til kirken, synagogen eller moskeen fra i skat, kan skatteforvaltningen se fradraget i det elektroniske sagsbehandlingssystem. Systemet registrerer også, hvilke medarbejdere, der ser de følsomme oplysninger. Kontorchef i Københavns Kommunes skatteforvaltning oplyser over for Ritzau, at alle 400 medarbejdere i skatteforvaltningen har adgang til oplysningerne, men har tavshedspligt. Han understreger, at forvaltningen aldrig uberettiget har videregivet personfølsomme oplysninger.