35.000 tyrkere kristne i 2003

Overraskende mange konverterede til kristendommen sidste årUnited Press International oplyste den 28. januar, at 35.000 tyrkere skulle være blevet kristne i løbet af 2003. Pressebureauet citerer den store tyrkiske avis „Milliet“.

Mange turister har stiftet bekendtskab med Tyrkiet de senere år.
Tyrkiet rummer med de første kristne menigheder en rig historisk arv. Indtil landet blev erobret
af islam i det 13. århundrede var Konstantinobel -nu Istanbul – den østlige kirkes højborg.
Men indtil for nylig var der næsten ingen kristne tilbage i det mægtige land.
Foto fra bazaren iIstanbul – fra Unitas Rejsers katalog.

De fleste ny-kristne skulle have tilsluttet sig små evangeliske menigheder. Hvis det er sandt, er der tale om det, kirkevækstforskerne kalder en folkebevægelse i betragtning af, at de kristne ellers kun udgør considering 0.2 pct. af Tyrkiets 68 millioner indbyggere.
– Det er nyt for mig, siger Holger Nollmann, den tyske præst i Istanbul.
Men Ihsan Ozbek, som er præsident for Rådet af Uafhængige Protestantiske Menigheder, siger at flere og flere tyrkere vender sig til kristendommen.
– Men i et det muslimske samfund, vi lever i, ønsker de fleste tyrkere, som kommer til vores menigheder ikke at skabe postyr.

Børn af forfulgte?

De nye kristne må fortsat træde varsomt for ikke at blive udsat for nye forfølgelser i det ganske vist verdslige og europæisk-orineterede, men fortsat muslimsk-dominerede land.
Det tyske protestantiske nyhedsbureau Idea mener, at de fleste nye kristne er efterkommere af ortodokse kristne, som gik over til islam for at undgå at blive dræbt under folkemordet på det armenske mindretal fra 1914-22 i den østlige del af Tyrkiet. Armenierne var kristne, mens tyrkerne og kurderne var muslimer. Armenierne påstår selv, at 1½ million blev udryddet, Tyrkiet har normalt benægtet dette officielt. Meget tyder dog på, at Sultanen i ly af 1. verdenskrig indgik en handel med de også undertrykte kurdere om, at de kunne overtage armeniernes jord og ejendele, hvis de medvirkede til folkemordet. Armenierne havde flere gange allieret sig med det ortodokse Rusland for at slippe ud af det tyrkiske overherredømme. Men strategien slog fejl.
Under kommunismen blev der dog oprettet en armensk folkerepublik, det nuværende Armenien, nord for Øst-Tyrkiet. Af verdens 9-10 millioner armenier bor ca. 3,8 mill. indenfor republikken Armeniens grænser. Resten er flygtninge. Ca. 2,5 millioner er nu bosat i Iran, Syrien, Libanon, Rusland. Ca. 1.2 mio. bor i Nordamerika og ca. 350.000 i Frankrig.
Ca. 35.000 armenier bor fortsat i Tyrkiet, især i Istanbul.
Nu har tilnærmelsen til EU gjort Tyrkiet mere tolerant overfor det kristne mindretal.