Mordsag skaber debat om ledere

Mordsag i svenske Knutby involverer den lokale pinsepræst- Mine værste formodninger er blevet virkelighed, siger Sten-Gunnar Hedin om situationen i pinsemenigheden i Knutby øst for Uppsala i Sverige, hvor præsten er anholdt og mistænkt for mord.

I den svenske by Knutby er den lokale pinsepræst mistænkt for mord og mordforsøg

Sten-Gunnar Hedin er præst i menigheden Filadelfia i Stockholm og talsmand for pinsebevægelsen i Sverige. Han indrømmer, at pinsebevægelsen længe har været bekymret for den sekteriske udvikling i menigheden i Knutby, men at pinsebevægel-sens struktur har gjort det vanskeligt at gribe ind.
Nu kan han dog se, at der burde have været gjort noget tidligere.

Komplicerede forhold

Sæbeoperaer som Dollars og Glamour er det rene barnemad ved siden af den sag, der er kommet for dagens lys i pinsemenigheden i Knutby.
Menighedens 32-årige præst Helge Fossmo blev anholdt d. 28. januar, mistænkt for mord og mordforsøg. Et par uger tidligere blev hans 23- årige kone fundet skudt i sin seng. Samtidig blev parrets 30- årige nabo beskudt og alvorlig såret. Umiddelbart efter mordet blev parrets 26-årige barnepige anholdt.
Selv om barnepigen har tilstået mordet og mordforsøget, er præsten og naboens kone nu anholdt i sagen. Politiet mistænker de to, der har en kærlighedsaffære, for sammen at have planlagt at rydde deres respektive ægtefæller af vejen.
Præsten nægter enhver indblanding i mordet og mordforsøget, men politiets efterforskning viser, at præsten også har haft forhold til flere andre kvinder, både i og udenfor menigheden.

Sten-Gunnar Hedin går ind for demokrati i menigheden

Præstens hustru var søster til en kvinde, der i medierne be-tegnes som „Kristi Brud“, og nabokonen var søster til „Kristi Bruds“ mand. E-mails på præstens computer viser, at præsten sandsynligvis også havde en affære med „Kristi Brud“. Denne kvinde skulle angiveligt være den egentlige leder af menigheden.
Præsten har været gift en gang før, men konen i det første ægteskab døde under mystiske omstændigheder. Hun blev fundet død i sit badekar, i 1999.
Dengang blev præsten ikke mistænkt, men sagen er nu taget op igen.
Forvirret? Dette er kun en lille del af de utrolig komplicerede forhold og slægtsbånd mellem medlemmerne i den isolerede menighed i Knutby.

Hvad gik galt?

Menigheden i Knutby bakker op om deres præst og hævder, at han er uskyldig.
Samtidig har menigheden afvist at lade en præst udefra, udvalgt af pinseledelsen, komme og overtage ledelsen af menigheden.
Sten-Gunnar Hedin kritiserer menigheden for at være for ukritiske over for deres ledere. Ledelsen i Knutby kritiserer modsat pinsebevægelsen for at tage afstand fra dem ved at stemple dem som en sekt.

Apostolisk lederskab

Episoden i Knutby har skabt debat i pinsebevægelsen i Sverige om apostolisk lederskab. Skal en menighed være demokratisk eller skal den være styret af udvalgte ledere?
Sten-Gunnar Hedin mener, at menigheden bør være demokratisk:
– For at Guds vilje skal blive tydelig, er den demokratiske proces på græsrodsniveau nødvendig, så ikke en lille gruppe ledere bestemmer på en usund måde over resten af Kristi legeme.
– Det er dette samspil mellem Guds suverænitet og hver troendes delagtighed i Guds værk, som gør menigheden enestående.
Andre pinsepræster, støttet af australieren David Cartledge, er tilhængere af et apostolisk lederskab, hvor en stærk ledelse styrer kirken.
– Ideen om demokrati i kirken er bluff. Gennem demokrati i kirken bliver folk manipulerede, der bliver gruppedannelser og politik i kirken, siger David Cartledge der for nylig var på besøg i Sverige.


Artiklen fortsætter efter annoncen: