Pas på dit liv!

Den svenske præst Kerstin H. Perssons bog om udbrændthed kan være guld værd for stressede menneskerBoganmeldelse af Lone Dalsgaard

– Hvis du jævnligt tager dig selv i en lidt for irritabel reaktion på børnenes sko og skoletasker, der flyder i gangen,
– hvis du er fastfood-bruger, mangler motion og frisk luft, selv om det egentlig er imod dine principper,
– hvis du har problemer med at falde til ro og sove en hel nat igennem,
– hvis du har let til gråd og selvbebrejdelser,
så kan du formodentlig genkende dig selv i denne bog.

Den er skrevet af og om en karrierekvinde med børn og mand. En ansvarlig kvinde, der vil det hele og kan det meste. Som årene går, opdager hun dog langsomt, at hun næsten ingenting kan mere. Hun har fået let til vrede og tårer, er utilfreds med sit eget liv og forholdet til de nærmeste. Hun er afmægtig over for selv små ting, klarer ikke mere hverdagen og må give op – sygemeldt på grund af ud-brændthed.

Historien om en karrierekvinde

Man skal ikke tænke så meget for at forstå budskabet. Bogen er i sin form nærmest lidt kedelig med et hav af ensartede oplevelser og erfaringer. Dens svaghed er en tidstypisk overdreven centrerethed om en enkelt person med deraf manglende bredde og nuancering. Men ligner ens eget liv bogens jeg-person bare lidt, så er den nok ikke kedelig, men snarere skrækindjagende. Der er god grund til at blive forskrækket – at vågne op.
Ved sygemeldingen bliver det ikke umiddelbart bedre, det bliver værre. Karrierekvinden, der før havde styr på alle ting, gribes af rastløshed og dernæst følelsen af uendelig træthed. Der skal læses til side 91 af i alt 144 sider, inden den udmattede og ulykkelige kvindes liv tager en drejning mod det bedre. Helt realistisk skriver hun, at det tager tid, meget lang tid at komme tilbage på sporet igen. Hun har hørt, at det tager halvt så lang tid at blive frisk og energifyldt igen, som det tog at køre sig selv ned. Ti år før hun brød sammen, skrev hun i sin notesbog: „Jeg balancerer på grænsen af, hvad jeg formår”. Da bogen skrives, er det 4 ½ år siden, at hun begyndte at ”få livet tilbage”. Denne bevidste kvinde, der er præst og arbejder med lederskabsudvikling i Göteborg Stift, er selv forbavset over, at det skal tage så lang tid. Min erfaring er, at ”halv tid” er lavt sat!

Stop op inden du når så langt!

Hvis bogen kan anspore stressede mennesker til at stoppe op, er den guld værd. At lade stå til fører nemlig til depression og angst. Kerstin Hesslefors Persson viser vejen frem, den hårde vej, fordi det virkelig betyder en omlægning af livsstil. Man skal lære at være god mod sin krop i stedet for at underkende dens behov, man skal leve enkelt i stedet for kompliceret, man skal leve i stilhed frem for med stress og jag, man skal sam-tale, det vil sige dele sit liv med nogle andre mennesker, og så skal man lære det lille ord ”nej”. Omstillingsprocessen er livslang, når man først er så langt ude som denne kvinde. Læs bogen og stop op inden du når så langt!

Kerstin H. Persson:
Brænde, blive brændt, gløde på ny
144 sider 159 kr.
Credo