Moon kronet i Washington

Som symbol på demokrati er USA’s hovedstad normalt ikke et sted, hvor der foregår kroninger. Men det skete, da den ekstremt rige leder af Moon-bevægelsen Sun Myung Moon blev kronet som messias i overværelse af medlemmer af Kongressen. Selv om lederen af Moon-bevægelsen Sun Myung Moon har skiftet taktik, har hans teologi ikke ændret sig. I marts blev han „kronet“ som Messias i en regeringsbygning i USA’s hovedstad Washington.- Kejsere, konger og præsidenter har deklareret for hele himlen og jorden, at pastor Sun Myung Moon er ingen andre end menneskehedens frelser, Messias, tilbagevendende Herre og sande forælder.
Det sagde den 85-årige leder af Moon-bevægelsen i marts til kongresmedlemmer og andre gæster ved en banket i en af Senatets bygninger i Washington.
I første omgang fik kroningen ikke den store opmærksomhed, men efter at en internet-avis for et par uger siden bragte historien, har den vakt røre i USA.
Ved begivenheden bar et kongresmedlem, Danny Davis, der officielt er tilhænger af Moon, hvide handsker og en pude med en middelalderagtig „international fredskrone“, der blev sat på Moons hoved. Under ceremonien påstod Moon at have alle USA’s præsidenters velsignelse og at have haft nadver med flere andre store navne i historien.
– De fem store helgener og andre ledere i den åndelige verden inklusive kommunistledere som Marx og Lenin, som begik alle former for barbariske handlinger, og diktatorer som Hitler og Stalin har fundet styrke i min lære, forbedret sig og er blevet genfødt som nye personer.
Ført bag lyset?
Banketten blev holdt af Moon-bevægelsen, hvis officielle navn er Unification Church, Intereligious and International Federation for World Peace, og blev betegnet som en Ambassadors for Peace banket. Den første invitation, der blev sendt rundt til alle kongresmedlemmer sagde, at Moon og hans hustru ville deltage og blive hædret for deres arbejde, men senere breve nævnte kun fredsstiftelsen, og at folk fra de forskellige stater ville blive hædret.
Flere af de, der var med ved højtideligheden, har efterfølgende påstået, at de enten gik før kroningen, at de ikke vidste, hvad der foregik, eller at de var blevet ført bag lyset. En nærmere undersøgelse af de pågældende organisationer ville ellers have vist deres tilhørsforhold til Moon-bevægelsen.
Barry Lynn, der er leder af en organisation, som arbejder for at holde stat og religion adskilt, siger, at Moon tit får lovgivere i folden på denne måde. Målet denne gang skulle angiveligt være sorte lovgivere.
Begivenheden er også blevet udnyttet af Moon-bevægelsen til at dokumentere opbakningen til bevægelsen fra politisk side.
Konservativ støtte
I 1970-erne tiltrak Moon sig stor opmærksomhed i medierne som leder af Moon-bevægelsen, Tongil-familien, moonierne, eller hvad hans Unification Church ellers er blevet betegnet. Dengang var der fokus på hjernevask, bunkebryllupper og økonomisk kriminalitet.
I dag foregår disse aktiviteter uden mediernes opmærksomhed, og som 84-årig blander Moon sig med magtens top i Washington ved hjælp af sine roller som religiøs leder og mediemogul.
Ud over at eje den konservative avis Washington Times og nyhedsbureauet United Press International har Moon støtte fra præsidentens far George Bush og justitsminister John Ashcroft samt flere andre ledende republikanere og demokrater.
Denne støtte skyldes Moons meget konservative holdninger til bl.a. homoseksualitet og før-ægteskabelig sex. Han skulle angiveligt også have støttet konservative politikere og evangelikale kristne med millioner af dollars.
Men formålet er stadig det samme. Moon ser sig selv som den nye Messias, under hvem alle religioner skal forenes. Kroningsceremoniet var samtidig slutningen på en „riv korset ned“-kampagne hvor Unification Church fjernede 300 kors fra kirker rundt om i USA. Moon ser korset som et symbol, der forhindrer religionernes forening.