Boganmeldelse
Den himmelske mand

En utrolig og autentisk beretning af den kristne kineser Broder YunDer findes bøger, man næsten ikke kan lægge fra sig, før de er færdiglæst. En sådan bog er „Den himmelske mand“ om husmenighederne i Kina i vor tid. Menigheder, der vokser eks-plosionsagtigt under voldsomme forfølgelser, fængsels- og dødsstraffe.

„At følge Gud er et kald til ikke blot at leve for ham, men også at dø for ham“, siger kineseren Broder Yun i denne dybt fængslende bog. Når man har været fængslet på grund af sin kristne tro og forkyndelse i mange år og er blevet tortureret, har man svært ved at forstå herlighedsteologien, men man glæder sig over at være blevet brugt, fremgår det af bogen.

Fastede i 74 dage

Under et af sine fængselsophold fastede Broder Yun i 74 dage, hvor han hverken drak eller spiste. Menneskeligt set umuligt, men midt under det, der var umuligt, blev han årsag til, at mange tog imod Jesus som deres frelser og blev døbt i fængslet.
Et liv i lydighed
Gennem 366 sider følger vi denne ydmyge, men spændende kristne mand, der som teen-ager tog imod Jesus og samtidig fik et kald til tjeneste. Vi følger også hans kone, Deling, der måtte undvære ham igen og igen, når han sad i fængsel, men som midt i denne situation holdt fast ved troen, tjente Jesus og støttede sin mand. Vi møder også en række af lederne i Kinas store „husmenighedsbevægelse“. Bogen er en kirkehistorie over husmenighederne i Kina fra 1970´erne til i dag, men er også en udfordring til at leve et kristenliv i total lydighed. Sjældent har jeg læst om en mand, der i den grad adlød Gud, og som angrede dybt, når han ikke gjorde det.

Lærte Guds ord udenad

Han startede en bibelskole i en bjerghule med 30 unge kristne på 2 måneders kursus. I den periode skulle de studerende gennem hele NT og hver dag lære et kapitel fra NT udenad. I et land med få bibler må man lære Guds ord udenad – og det gjorde de. Derefter blev de sendt ud med evangeliet – og menighederne voksede. Han kaldte bibelskolen for en „tankstation“.
Yun talte om den årlige evangeliemåned fra jul til det kinesiske månenytår. I den periode skulle hver kristen vinde 3 for Jesus, mens lederne skulle vinde 5. Man får indtryk af de kinesiske husmenigheder som en meget stærk bevægelse.

Gav tiende af 3 kroner

Opholdene i fængslerne var meget hårde. Alligevel bad han ikke om at forfølgelserne måtte ophøre, men derimod om, at de kristne måtte holde ud under forfølgelsen. Under fæng-selstiden, hvor hans mor, kone og børn levede meget fattigt, modtog han selv 2,50 Yen om måneden, svarende til 3 danske kr. Men både han og de øvrige kristne i fængslet lagde tiende til side, gemte pengene og gav dem til Herren, da de blev løsladt.

Bøger og videoer skabte splittelse

Hjælpen fra kristne i den vestlige verden var værdifuld. I starten fik man bibler. Senere fik man også teologiske bøger og videofilm, men det skabte alvorlig splittelse, fordi de teologiske bøger havde forskellig vægtlægning. I løbet af et år eller to blev Kinas husmenigheder splittet op i 10 eller 12 grene. Det var en stor kamp at samle dem igen i en enhedsbevægelse, og Yun gør opmærksom på, at motivet for at give og modtage må være ret, ellers kan det skabe store problemer. Trods forfølgelse og en periode med splittelse udgjorde husmenighedsbevægel-sen i 2000 omkring 58 millioner kristne i Kina.

Portene åbnede sig

På et tidspunkt flygtede Yun mirakuløst fra fængslet. Fange-vogternes øjne blev blændede, og portene åbnede sig. Efter nogen tid forlod han Kina og slog sig ned i Tyskland. Først 4 år senere blev han genforenet med sin familie i Tyskland.

Vesten mangler lydighed mod Guds ord

Men hans første møde med den vestlige kirke var rystende. En stor og flot katedral med ganske få mennesker.
Hans generelle oplevelse af de kristne i Vesten er, at man mangler kundskab om Guds ord og ikke mindst lydighed mod Guds ord. Der handles for lidt efter Guds ord.
Mange i Vesten er tilfredse med at give så lidt som muligt til Guds riges arbejde i stedet for så meget som muligt. Det oplever Yun som en stærk kontrast til husmenighederne i Kina, hvor man vender lommerne og deler det ud, man har, når unge evangelister skal have penge til en enkeltbillet, når de rejser ud med evangeliet.
Bogen bør absolut læses af mange, men den skal ikke bare læses som underholdning, den må også gerne sætte sig spor i lydighedshandling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Paul Hattaway & Broder Yun:
Den himmelske mand •
368 sider. • Forlaget Scandinavia