Spirekraften er et mirakel
Enok Vestergaard er landmand på Nordsjælland og kommer i Græsted Frikirke.
– Det er et mirakel hvert eneste år, at kornet kommer op, og sådan er det også med Guds rige, siger han. – Det eneste vi kan gøre er at forberede jorden.Er du som landmand i gang med forårsforberedelserne?
– Ja, jeg har da købt såsæd. Men jorden er stadig fugtig og våd, så der skal nok gå et par måneder mere, inden jeg sår.
Hvad skal der i alt til, før jorden er klar til såning?
– Først skal den pløjes; det gør man om efteråret. Derefter skal den harves. Så skal der strøs gødning på, og senere kommer ukrudtsbekæmpelsen.
Jesus sammenligner Guds rige med kornet på marken. Hvad springer dig i øjnene som landmand?
– At Guds ord spirer og bærer frugt, uden vi ved, hvordan det sker. Paulus skriver også et sted, at han plantede, en anden vandede, men at det er Gud, der giver vækst.
– Det er et mirakel, der sker hvert eneste år. Kornet kommer op, uden vi ved hvordan. Vi kan kun forberede os, så godt vi kan, men har ingen indflydelse på selve processen overhovedet.
– Mange gange tager vi det som en selvfølge, at hele naturen blomstrer og spirer her i foråret. Men jeg må som landmand blive stille over for det, der sker. Jeg er hver gang imponeret over det mirakel, som sker. Og sådan er det også med Guds rige. Ordet bliver sået, og vi har ikke kontrol med det, der sker i menneskers hjerter.
Men forberedelsen kan vi gøre noget ved. Kan fx billedet med pløjningen overføres på det åndelige?
– Ja, pløjningen er de venner og bekendte, vi plejer omgang med. Her foregår en blødgøring af jordbunden.
Man kan måske ligefrem sige, at en hårdhed, oparbejdet gennem mange år, bliver brudt op og jorden vendt?
– Ja, man lytter jo til folk, man har tillid til. Og tillid, det får man til dem, man kender. På den måde kan venskaber opbløde hårdheden.
Og så skal der harves
?
– Harvning er faktisk det samme, blot en mere overfladisk behandling. Her slår man jordknoldene i stykker og det skal bestemt ikke overføres på det åndelige!
Men hvad sker, hvis de ikke bliver knust?
– Har en mark for mange knolde, bliver der en begrænset spiring og derfor også ringe udbytte. Man kan sige, at harvning er finbehandling, der giver jorden en god krummestruktur.
Det lyder som en meget langsommelig proces er det ikke træls, som vi siger på jysk?
– Jo, det var da sjovere, hvis vi kunne høste en gang om måneden i stedet for en gang om året. Det er da langt sjovere at hive udbytte i land end forberede jorden. Men forberedelsen er jo det eneste, vi har indflydelse på
Så har du gjort dit arbejde godt, kan du forvente en god høst?
– Nej, det er svært at forudsige høsten. Selv om man gør det samme arbejde, kan høsten godt give forskelligt udbytte. Hvis det bliver for tørt eller for vådt i høsttiden, går det ikke godt.
Så du er ikke kun afhængig af god spirekraft, men også godt vejr?
– Ja, jeg kan forberede jorden bedst muligt, men der er også her nogle ukendte faktorer.
– De billeder, Jesus bruger i lignelserne, gør det lettere at forholde sig til den åndelige virkelighed, slutter Enok Vestergaard. Især når man er landmand.
Mark. 4,26-32
v26 Og han sagde: »Med Guds rige er det ligesom med en mand, der har tilsået jorden; v27 han sover og står op, nat og dag, og kornet spirer og vokser, uden at han ved hvordan. v28 Af sig selv giver jorden afgrøde, først strå, så aks, så fuld kerne i akset. v29 Men når kornet er modent, går han straks i gang med seglen, for høsten er inde.«
v30 Og han sagde: »Hvad skal vi sammenligne Guds rige med? Hvilken lignelse skal vi bruge om det? v31 Det er ligesom et sennepsfrø: Når det kommer i jorden, er det mindre end alle andre frø på jorden, v32 men når det er sået, vokser det op og bliver større end alle andre planter og får store grene, så himlens fugle kan bygge rede i dets skygge.«