Danske bistandskroner går til retssag mod Israel

Palæstinensere har brugt 8 mio. kr. på opstrapning af konflikt i stedet for fredOmkring 8 mio. danske bistandskroner til palæstinensiske fredsbestræbelser er brugt til retssag i Haag om den omstridte sikkerhedsmur, Israel er ved at opføre på grænsen til de palæstinensiske områder.Det er Det Europæiske Institut for Mellemøstforskning i Bruxelles, der har påvist misbrug af den danske bistand, der ellers er øremærket til at opbygge en forhandlingsenhed under PLO med henblik på at skabe fred i området.
I stedet er pengene blevet brugt på retssagen ved Den Internationale Domstol i Haag mod Israels byggeri af en 700 kilometer lang mur, der vil gøre det lettere for israelere at beskytte sig mod palæstinensiske selvmordsbombere.

– En to-statsløsning må være målet for forhandlingerne, sagde udenrigsminister Per Stig Møller ved en pressekonference i Tel Aviv for nylig. Nu skal han se nærmere på, om palæstinenserne bruger danske bistandskroner til at optrappe konflikten med Israel.
Th.: Israelere demonstrerer mod retssagen i Haag foran FN’s hovedkvarter i Jerusalem (foto: Vidar Norberg)

Fredspenge bliver blodpenge

– Pengene skulle styrke forhandlingsenheden, så den bedre kunne matche israelerne, i håb om, at parterne kunne nærme sig hinanden via forhandling, siger Venstres mellemøstordfører Troels Lund Poulsen til Politiken.
– Det er absolut ikke tilfredsstillende, hvis pengene i stedet er gået til, at parterne bekriger hinanden i en retssal i Haag.
Han har nu bedt udenrigsminister Per Stig Møller (K) undersøge sagen og komme med en redegørelse.
– Vi skal være meget på vagt og hele tiden være sikre på, at de bevilgede penge går det rigtige sted hen. Ellers gør pengene mere skade end gavn i fredsprocessen, siger Troels Lund.

Sikkerhedsmuren virker

Israelerne mener, sikkerhedsmuren blot vil gavne fredsprocessen. Finansminister Benyamin Netanyahu oplyste ved en turistkonference i Jerusalem i forrige uge, at der ingen selvmordsbombere var kommet ind fra de områder, hvor sikkerhedsmuren og -hegnet var færdigbygget. Og at både hegnet og muren er konstrueret, så de kan nedtages i det øjeblik, Israel har „en troværdig forhandlingspartner“.
Journalist ved Den Kristne Ambassade i Jerusalem Doron Schneider oplyser, at for hver selvmordsbomber, der slipper igennem israelernes sikkerhedssystem, bliver 10 andre opdaget, inden de når at gøre skade.
Siden september 2000 er der gennemført 101 selvmordsangreb mod israelerne. Hele 934 mennesker er dræbt i terrorangreb, og af dem døde 584 i selvmordsangreb.

Danmark støtter på trods

Danmark yder massiv støtte til det palæstinensiske selvstyre, selv om det beskyldes for korruption og magtmisbrug. Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opgør støtten til bl.a. 67,5 mio. kr. til kommuneudvikling i Gaza, 54 mio. kr. til „fremme af menneskerettigheder, god regeringsførelse og demokrati“ og 12,7 mio. kr. til den såkaldte Menneskerettigheds- og demokratiramme, altsammen i perioden 1998-2003.
Desuden er 60 mio. kr. om året siden år 2000 gået til „Nødhjælp og bistand via FN’s Hjælpeorganisation for Palæstina flygtninge“ (UNRWA) og tocifrede millionbeløb til andre humanitære hjælpeorganisationer, inklusive danske frivillige organisationer.