Sundhedsministeren fifler med loven

Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen kurer i fuld fart ned af den etiske glidebane. Sådan ser det i hvert fald ud for mig, efter jeg har haft ministeren i samråd i sagen om pigen Savannah.
I korte træk handler den om pigen Savannah, der lider af en dødbringende sygdom. Måske kan hun reddes med væv fra en donorbaby, som hendes mor føder. Den behandling er ikke tilladt herhjemme, men det har sundhedsministeren valgt at se stort på ved at give familien penge til at rejse udenlands og få den foretaget.
Jeg må sige, at jeg finder ministerens ageren i denne sag dybt betænkelig. Ikke nok med at han fifler med loven, han krænker også betydningen af menneskeliv. For at lægerne kan sætte en donorbaby i verden, skal de finde frem til et befrugtet æg, der både giver et raskt barn og har den vævstype, som sikrer, at storesøster Savannah kan overleve sin sygdom. Det betyder, at lægerne måske må kassere 20-30 befrugtede æg, for at finde det rigtige. Og hvert eneste af disse indeholder alle anlæg til at skabe et menneske med ti fingre, ti tæer, blå øjne, og hvad der ellers hører til en nyfødt baby.
Lad mig slå fast, at jeg føler med Savannah og hendes forældre. De står i en meget ulykkelig situation og vil selvfølgelig gøre alt, hvad de kan, for at redde pigens liv. Men som menneske og politiker mener jeg ikke, det er etisk forsvarligt, at op mod 20-30 menneskeliv skal kasseres for at redde et enkelt liv. Hvis vi accepterer det, så åbner vi for et uhyggeligt fremtidssamfund, hvor vi bruger små menneskeliv som reservedele eller medicin.
Og med ministerens støtte til Savannah og hendes familie er der ikke langt til, at denne udvikling bliver en realitet. For der har allerede været en lignende sag for et par år siden, hvor Lars Løkke Rasmussen sendte drengen Jason og hans forældre udenlands med offentlige midler til en behandling med ægsortering i udlandet.
Der er altså ikke tale om enkeltsager, og sundhedsministeren indrømmede da også på samrådet, at disse to sager har dannet præcedens. Ministerens fiflerier med loven betyder altså, at der nu er åbnet for, at andre kan komme til.
Kristendemokraterne vil ikke være med på sundhedsministerens tur ned af den etiske glidebane. Vi står fast på, at det ufødte liv er lige så betydningsfuldt som det fødte barn. Så når loven om kunstig befrugtning inden længe skal revideres, så er vi klar med en række ændringsforslag, der har til hensigt at holde ministeren, lægerne og andre fast på dette.

Af MF Tove Videbæk, sundhedsordfører for Kristen-demokraterne, Birkebæk 10, 7330 Brande