– Tænd et lys for mig

Anne Dorte Michelsens ny cd varmer frosne sjæleHer kort før forårssolen gør det af med vinterdisen, er det vel på tide at gøre opmærksom på Anne Dorte Michelsens seneste cd, „Så stille som sne“. For helt siden den udkom ved vinterens begyndelse midt i november, har den kvæget mangt et forkomment hjerte. Cd’en fortsætter samme behandling som forgængeren „Fred hviler over land og by“ fra sommeren 2001. Med 50.000 solgte eksemplarer et tegn på, at det følsomme, eftertænksomme, ja, religiøse, er et stort behov i Danmark.
Men hvor sommer-cd’en fokuserede på det store og smukke i skaberværket, som kalder på stormende jubel, fokuserer Anne Dorte Michelsens vinterudspil på det oversete, det skjulte, og kalder på stille fordybelse.

Det spirituelle

Som snefnug daler musikken med Anne Dortes sprøde, let tøvende stemme ned fra nattehimlen og omslutter sjælen. Det fortravlede standser op, det forkrampede løsnes, og tanke og følelser finder igen vej til det, der virkelig betyder noget, ligesom familien skutter sig i stuen bag frosne ruder foran brændeovnen efter en stresset arbejdsdag.
De to cd’er repræsenterer et vendepunkt i Anne Dorte Michelsens karriere. Fra at være forsanger i de muntre „Tøsedrengene“ og „Venter På Far“ og derefter have udgivet egne mere melankolske sange i en årrække, er en ny, mere spirituel side dukket op.

Har brug for Gud

– Der er noget i sangene, der er større end mig, og det er virkelig beroligende, sagde hun til Udfordringen, kort efter den ny drejning. – De har en ro i sig, som jeg har haft svært ved at finde andre steder, og de rammer mig på en måde, jeg længe har forsøgt at sætte ord på.
Det er især gennem en nyfortolkning af salmerne, de guddommelige ord har fået ny betydning:
– Gennem salmerne har jeg oplevet glæde, en følelse af omsorg, trøst. Og det har jeg meget brug for, fortæller hun.
– Salmerne taler meget stærkt til mig. Her møder jeg Gud i sangene. For der er han jo. Jeg har især fæstnet mig ved begrebet nåde. Det at nogen kan tilgive én, noget større, en magt, en Gud, det har jeg stærkt brug for.
Anne Dorte Michelsen går jævnligt i kirke, „lytter til det, der bliver sagt og finder mit ståsted“:
– Jeg kan li’ at gå i kirke, ritualerne, at man giver slip på sig selv, slipper sine egne præstationer, at man skal være slank, have mange penge osv. At man gør det samme som alle andre, sagde hun dengang.
Og som alle andre bliver hun nok aldrig. Det kræver mod at tage et gammelkendt materiale under ny bearbejdning. Men det ser ud til, hun har fundet sin niche, det stille danske, det symfoniske norske, for det er kun norske musikere, der medvirker, og det religiøse tema, som vil være internationalt til alle tider.

Norsk inspiration

„Så stille som sne“ går i cyklus, starter med efterårssangen „Sig nærmer tiden, hvor jeg må væk“ og slutter med forårsløftet „I sne står urt og busk i skjul“. Ind imellem er titelnummeret „Der er ingenting i verden så stille som sne“ noget af det smukkeste der er hørt, ikke at forglemme hendes egen „Tænd et lys for mig“, sunget sammen med den norske sanger Bjørn Eidsvåg, tidligere hospitalspræst.
Den norske pianist Helge Lilletvedt og det internationalt anerkendte strygerensemble „Trondheimsolisterne“ akkom-pagnerer sangene og produceren er også norsk, Bjørn Nessjø. De nyskrevne arrangementer giver de kendte sange både klassisk tyngde og nutidig, mundret intimitet.
Men bliver det til flere egne sange i fremtiden?
– Jeg skriver massevis af nye sange, men jeg kasserer også mange, udtalte hun til Ekstra Bladet ved udgivelsen af „Så stille som sne“. – Jeg vil et andet sted nu med mine sange. Endnu ved jeg ikke hvor, slutter hun.
Indtil videre er der en del kirker og kulturhuse, der skal lægge rum til Anne Dorte Michelsens koncerter. Siden hendes første adventskoncert nogensinde i Christianskirken i Århus d. 7. december har hun turneret landet tyndt med sangene fra de to sidste albums. Og følgende steder kan publikum nå at nyde det sidste af denne vintersæson til Anne Dorte Michelsens og de norske musikeres helt specielle toner – indendørs:
14. MARTS KL. 14.30 ARKEN – MUSEUM FOR MODERNE KUNST (Ishøj)
16. MARTS KL. 19.30 SERRITSLEV KIRKE (n. for Brønderslev)
17. MARTS KL. 19.00 AGERSTED KIRKE (v. Dronninglund)
18. MARTS KL. 19.30 FONNESBÆK KIRKE (Ikast)
19. MARTS KL. 20.00 HALKÆR KRO (v. Nibe)
20. MARTS KL. 20 TREKANTEN (Ålborg)
21. MARTS KL. 16.00 MØRKHØJ KIRKE (Herlev)
25. MARTS KL. 20.00 NØRRELANDSKIRKEN (Holsterbo)
26. MARTS KL. 20.00 LEMVIG KIRKE (Lemvig)
14. APRIL KL. 19.30 LYNG KIRKE (Fredericia)
15. APRIL KL. 19.30 SPANDET KIRKE (v. Ribe)
5. JUNI KL. 15.30 v. HERSTEDØSTER KIRKE
Den sidste er dog udendørs. Men så er vinteren vist også forbi.