Luksus

Luksus er jo ikke alt det bras, som blot gør livet mere kompliceret. Nej, at få et bad med duftende Imperial sæbe, når man har kørt i timevis i en firehjulstrukken bil på en støvet og ujævn vej i Afrika og man ikke er blevet ordentligt vasket i flere dage, fordi vandpumpen ikke virkede, brønden var udtørret, og den smule beskidt vand, der kunne skaffes, måtte koges til drikkevand, og man ikke længere selv kan lugte hvor slemt man stinker, men her er en bruser, der virker – det er luksus!
Luksus er at få det, man har savnet. Herhjemme er forårssolen luksus – dernede er det skyggen under et baobab-træ.
Når man kommer til en by efter at have været så langt ude på landet, at der hverken var køleskab eller butikker eller strøm eller nogetsomhelst… så nyder man et glas koldt vand på en helt udsøgt måde. (En kold øl er nu heller ikke værst…)
Når man vågner for femte gange, fordi man er blevet bidt af myg og så opdager, at der jo hænger et – ganske vist hullet – myggenet i loftet, så ligger man dér som Kong Salomon.

Noget, der kan få munden til at mimre, er, når man i de nøjsomme afrikanske butikker finder en dåse fra et europæisk land. Jeg har været heldig at finde kød fra det nedlagte Tulip i Vejle, men selv om så dåsen er fra Bulgarien, kan indholdet godt være fristende – når man er helt hernede.
Smørbagte småkager fra Danmark i runde dåser med en fynsk kornmark ses ikke så sjældent – men det er luksus!
„Foie de morue fume au feu de bois“ stod der på en kongeblå dåse og under kongekronen stod der „Furniseur de la cour royale de Danemark“. Den kom fra Bornholm! Den indeholdt „røget torskelever i egen olie“ – fra en leverandør til det kongelige danske hof. Af nationale grunde købte jeg straks to dåser, selv om den kostede en mindre formue og jeg normalt ikke kan udstå torskelever. Men i Afrika, hvor kosten er ret ensformig, var torskeleveren fra Bornholm bare ren luksus.
I Afrika genbruger man alt, og før jeg afgav dåsen, udnyttede jeg den fede bornholmske olie til at smøre min jerndør, som knirkede så jammerligt. Nu går den som smurt i olie!
Desværre spildte jeg noget af torskeolien ned over armbårnsuret og sandalerne, så bagefter kunne vi lugte torskelever allevegne. Lige gyldigt hvor mange gange, jeg vaskede mig i den brune afrikanske sæbe, blev der ved at lugte af torskelever omkring mig. Det tiltrak mest myggene.
Så fik man ligesom nok af al den luksus…!