Maler med liv og sjæl

En eksistentiel krise i Jeanette Munksbøls liv har udviklet hendes kunst i en ny og anderledes retning præget af et kristent symbolsprogMultikunstneren Jeanette Munks-bøl åbner Kristi himmelfartsdag sin 10 års jubilæumsudstilling i ”Galleri Munksbøl” i Melby ved Liseleje i Nordsjælland.

– At male var det eneste, der kunne holde mine tanker fast. Det blev en livline, fortæller Jeanette Munksbøl om en speciel svær periode af sit liv.

Der er sket meget med Jeanettes billeder, siden hun malede de første for omkring 15 år siden. Hun har tidligere især været kendt for sine natur – og blomstermotiver. Valmuen har på en måde været hendes varemærke og er både elsket af hendes kunder og hende selv.
– Den blomst betyder noget særligt for mig. Den symboliserer egenskaber, som jeg sætter pris på: sarthed, sprødhed og styrke. Den indtager sin særlige plads i blomsterfloraen. Ser man ud over en kornmark lægger man altid mærke til valmuen, siger Jeanette Munksbøl.

Symbolsøgende kunst

Jubilæumsudstillingen i ”Galleri Munksbøl” i år hedder ”Med liv og sjæl.”
Fordi Jeanette Munksbøl er personlig kristen har mange forventet, at de kristne symboler satte sit konkrete præg på hendes kunst. Men nej.
– Jeg har altid sagt, at jeg ikke ville male kors. Men en eksistentiel krise har været med til at ændre denne holdning, fortæller Jeanette Munksbøl, der nu i langt højere grad end tidligere udtrykker det, som presser sig på i det indre, skildrer følelser og tanker og nedfælder dem på lærredet.
– De bibelske symbolistiske billeder er åbne for brede fortolkninger, men de er alle på forskellig vis inspireret af de samme indre, personlige erkendelser og forandringer. Det er livet med dets forandringer, kraften i det indre liv og den åndelige dimension som er blevet min inspirationskilde, forklarer Jeanette Munksbøl.

En eksistentiel krise

Jeannette Munksbøl kom for tre år siden ind i en svær periode af sit liv.
– Jeg oplevede derved at komme ned i nogle dybere lag i livet. At male var det eneste, der kunne holde mine tanker fast. Det blev en livline og jeg begyndte at male ud fra det, der skete inde i mig. Det skabte malerier, som var meget anderledes og som satte blomstermotiverne i baggrunden.
– Man kan sige, at jeg ”læssede af”. Jeg oplever det i dag som en guddommelig helbre-delsesproces i mit liv. Jeg har en voksende længsel efter, at Helligånden må flyde frit i mit liv; at jeg må være et flodleje, hvor igennem Åndens friske strøm bevæger sig, siger Jeanette Munksbøl, som har mærket, at vi lever i en tid, hvor mennesker er blevet meget symbolsøgende.
– Jeg har fået rigtig meget positiv respons på de kristne symboler. Jeg har f.eks. lavet nogle trækors, som små krucifikser.

Retræteophold gav indre lægedom

På en venindes anbefaling tog Jeanette Munksbøl på et fire dages retræteophold i Skt. Josephs Klostrets retrætecenter ved Kokkedal for nogle måneder siden. Det er en katolsk orden. Det ophold fik helt uventede resultater.
– Jeg var meget åben overfor Guds Ånd på grund af en dyb personlig krise. Jeg havde virkelig behov for hjælp, og det fik jeg på en helt overvældende måde.
– Jeg har ikke oplevet noget så kraftfuldt, siden jeg blev født på ny, som 16-årig. I løbet af de fire dage fik jeg en indre lægedom, som har givet mig en helt ny relation til Jesus. Jeg har fået en ny tillid til Gud. Tillid til, at jeg kan stole på Ham på alle livets områder. Dér, hvor det tidligere var et ”jeg” er det nu blevet til et ”vi”. Jeg har fået en indre ro, tryghed og en dyb oplevelse af ikke at være alene i livet. Præstationsangsten er borte nu, fortæller Jeanettte Munksbøl.
Søstrene i det katolske kloster anbefaler, gæsterne kun at tage sin bibel med.
– Jeg troede, jeg ville komme til at kede mig, men jeg blev klogere.
– Vi er vant til at ord fylder så meget i kirken, men jeg skulle væk fra de mange ord for at komme Gud nær. Og alt dette skete på kun fire dage. Jeg kan slet ikke lade være med at tage på et retræteophold igen. Jeg kan varmt anbefale det, siger en begejstret og smilende Jeanette Munksbøl.

Glemmer tid og sted

Jeannette Munksbøl har atelier hjemme i familiens bolig i Nordsjælland. Når hun fører penslen, er hun så koncentreret, så hun glemmer tid og sted.
– Ja, der er ikke meget service her. Vi får da mad. Men jeg kan ikke blot afbryde mit arbejde, når jeg først er i gang. Så er jeg langt inde i en skabende proces.
– Min mand Erik bakker mig op og er en stor støtte. I foråret foreslog han faktisk, at vi skulle holde lukket i år, fordi han kunne mærke, hvor presset jeg var. Det var med til at presset lettede så meget, at jeg faktisk malede 14 billeder i løbet af halvanden måned. Bl.a. et maleri af den sidste nadver og lignelsen med de fem brød og tre fisk, fortæller hun.
Jeanette Munksbøl er kendt i brede kredse for sin mangeartede kunst. Udført på forskellige materialer hvor silke, akvarel, pastel og akrylmaling har været det foretrukne. Design, postkort, bogomslag, dekorationer skaber hun også og ikke mindst skriver hun digtsamlinger..