Tv-prædikanten har altid mobilen tændt

Tv-seere ringer til Erling Ilsøe Nielsen på alle tider af døgnet for at få forbøn, efter de har set den danske tv-prædikant i Helsingør lokal- tv eller på europæisk satellitkanalDen 1. marts i år er det tyve år siden, at Erling Ilsøe Nielsen satte sig ind i et studie for at sende lokalradio og tv og på den måde sprede evangeliet til Horsens og omegn.

Erling Ilsøe Nielsen har været tv-prædikant i tyve år. Han tager sin mobiltelefon og beder for seere døgnet rundt

Retten til at sende lokalradio og tv blev vedtaget ved lov i Folketinget i maj 1982. En sådan lov var allerede vedtaget i Norge på det tidspunkt. Under et besøg på en kristen radiostation i Oslo samme år brændte en vision sig ind i Erling Ilsøe Nielsens hjerte for altid. En vision om fremtidens prædikestol – en ny dansk missionsmark.
Lokalradio- og tv-arbejdet foregik dengang ud fra Horsens Discipel Højskole, men begge dele måtte dog lukke efter et par år.
Erling Ilsøe Nielsen og hans hustru Karen flyttede til Norge i 1986, hvor Erling slog sit navn fast som radio- og tv-prædikant. Han arbejdede sammen med den landskendte prædikant Hans Bratterud på OFK-TV i Oslo.
– OFK-TV havde stor indflydelse på mange menneskers hverdag. I nogle år fik vi sendetilladelse 12 timer i døgnet og havde ti ansatte på stationen. Vi havde en fast seerskare på mellem 100.000 til 200.000 mennesker, husker Erling Ilsøe Nielsen.
Sideløbende holdt danskeren helbredelseskampagner i Indien, Pakistan og Filippinerne med op til 300.000 mennesker på ét møde i millionbyerne Bombay, Madras og Calcutta.

Hjem til Danmark igen

Men i 1994 fik Erling Ilsøe Nielsen på sit hjerte at producere lokal-tv i Danmark igen. I 2000 flyttede Erling og Karen fra Oslo til den nordsjællandske by.
Den 1. marts 1999 kunne Helsingørs 30.000 indbyggere for første gang se kristen lokal- tv. I dag sender ”TV Helsingør” 17,5 timer i døgnet fra kl. 23.00 til kl. 15.30.
Erling Ilsøe Nielsen holder også helbredelsesmøder på biblioteket i Helsingør en gang om måneden.

Mobiltelefonen ringer døgnet rundt

Erling er 60 år. Han er den samme rolige, favnende og tillidsvækkende person, som han altid har været. Han har altid tid til mennesker med problemer, selv om han egentlig har alt muligt andet at gøre. Han har stillet sit liv til rådighed for Gud – for at betjene andre mennesker og vise dem vejen til Himmelen. Stress er nok det sidste ord, man skal finde frem fra ordbogen for at beskrive tømrersvenden fra Horsens, der blev en kristen som 20-årig.
Han er altid ”klædt på” til at gå i studiet og ud fra nogle stikord fortælle om frelsen i Jesus Kristus. Han går en tur på en time eller to hver eneste morgen og beder i tunger. Sommetider vandrer han op og ned ad gulvet i lejligheden i Helsingør og beder i flere timer om natten.
Det eneste, han altid lader sig afbryde af, er sin mobiltelefon. Den er tændt døgnet rundt. Om folk ringer kl. 03.30 om natten eller kl. 12.00 om dagen er ligegyldigt. Erling tager den – og beder for folk, uanset hvilke problemer de har.
Da Udfordringen var på besøg en aften rejste han sig pludselig midt under middagen. En kvinde ville gerne have forbøn for sclerose og smerter i kroppen.

Opfordres til at ringe

Erling Ilsøe Nielsen opfordrer altid seerne i Helsingør til at ringe, stille spørgsmål og få forbøn. Seerne opfordres til at lægge en hånd på det syge sted, mens Erling beder direkte fra studiet.
– Og det virker, vil jeg gerne fortælle til de mistroiske, siger han med fast stemme.
– I Norge ringede folk frimodigt ind og ville have forbøn for alt muligt. Men for en dansker er det langt mere grænseoverskridende. Når en dansk seer ringer, har vedkommende ofte set udsendelserne i ”TV Helsingør” i lang tid.
Der ringer omkring tre personer dagligt, fortæller Erling Ilsøe Nielsen, mens han løfter sin mobiltelefon og siger: Den her er mit vigtigste redskab.

Enten himmelen eller helvedet

Erling Ilsøe Nielsen betragter danskerne som et unået folkeslag.
– Mennesker skal vide, hvordan de kommer ud af verden og ind i Guds rige. Hvordan de undgår helvede og kommer til himmelen.
Jeg har ikke tænkt mig at bruge min sendetid til noget som helst andet end at fortælle mennesker hele sandheden. Hvis du tror, at du lever i et kristent land, så skal folk inspireres til at tjene Gud. Hvis du tror, at danskerne er et unået folkeslag, skal de informeres klart og tydeligt om Gud. Så er det op til den enkelte at tage imod evangeliet – eller frivilligt gå til helvedet, mener tv-prædikanten.

Satellit-tv en halv time dagligt

Tre dage om måneden rejser Erling Ilsøe Nielsen til Island for at lave programmer på dansk til satellitkanalen ”Gospel Channel Europe”, der sender 24 timer i døgnet og når 34 lande i Europa. Erling Ilsøe Nielsen er på en halv time dagligt. Også her er mobiltelefonen et arbejdsredskab.
– En færøsk fisker ringede til mig ude fra Barentshavet. Han kunne knap røre sig på grund af rygsmerter. Et par måneder efter var jeg til et møde i Kolding, da der pludselig kommer en færøsk dame hen til mig. Det var hendes mand, jeg havde bedt for, og han var blevet rask. Mange ser ”Gospel Channel Europe” på Færøerne, så hun kunne kende mig fra tv-skærmen, fortæller han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ingen fast indtægt

Karen og Erling har ingen fast indtægt, men lever af frivillige gaver. De fleste kommer fra Norge.
– Da jeg var i Norge, lærte jeg at stole på Gud. Jeg har været med til at samle omkring 40 mio. kr. ind fra radiolyttere og tv-seere i løbet af ti år i Norge – uden en eneste indsamling i en menighed. På et tidspunkt samlede vi 3,5 mio. kr. ind på 14 dage. Gud er trofast, selv om det somme tider var og er på et hængende hår, smiler Erling Ilsøe Nielsen.
Han mindes, da han gik rundt inde på Københavns Banegård for et par år siden. Han havde ingen penge til at købe en billet til Helsingør for.
– Jeg bad, gik hen til billetautomaten, og der lå en ensom billet til Helsingør, fortæller han.

Svigersøn i fængsel i Nepal i 108 dage

I næste måned rejser Erling Ilsøe Nielsen til Indien for at holde korstog nummer 31.
– Kristne i Indien er forfulgte. Min samarbejdspartner P.P. Jobs egen søn Michael på 21 år blev snigmyrdet i juni 1999. Så jeg har ikke rejst derude i fire år. Men nu har Gud talt til mig om det igen, fortæller Erling, der har haft kristendomsforfølgelse tæt inde på livet.
Hans egen svigersøn, norske Tron Berg, blev arresteret i Nepal i 2001 for at prædike evangeliet. Han og tre andre præster blev fængslet under ydmygende forhold af hinduerne i 108 dage.
– Den norske presse tog sagen op, og den norske regering sendte repræsentanter for at lægge pres på den nepalesiske regering. Ellers var han ikke blevet frikendt så hurtigt. Norsk TV 2 sendte et tv-hold ned og betalte billetterne til min datter og tre børnebørn for at få de første gensynsbilleder, fortæller Erling Ilsøe Nielsen.