Svært at slippe pengene

Ny rapport viser, at velgørende organisationer har svært ved at få folk til at givePå trods af at danskerne får flere og flere penge mellem hænderne, bliver der ikke givet flere penge til velgørenhed, viser en undersøgelse fra ISOBRO, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation.

Flemming Kofod-Svendsen, generalsekretær i ISOBRO

Af undersøgelsen fremgår det, at danskerne i 2002 gav 1 pct. mere end i 1998. Da de offentlige tilskud til ISOBROs medlemmer samtidig faldt med over 30 pct., har de velgørende organisationer i dag færre penge at gøre godt med end tidligere.
At genbrugsbutikker er en succes, afspejler sig også hos de kirkelige organisationer, der har oplevet en indtægtsfremgang på 15 pct. fra 1998 til 2002 på dette område. En anden god indtægtskilde for de kirkelige er „øvrig virksomhed“, dvs. drift af f.eks. rejsebureau og forlag. Denne post udgør nu mere end en femtedel af de samlede indtægter hos de kirkelige organisationer.
De kirkelige organisationer er blevet bedre til at få tildelinger fra legater og private fonde, mens indtægter fra samarbejde med private virksomheder ikke har givet samme pote som for hjælpeorganisationerne.
Selv om danskerne generelt har problemer med at få pungen op af lommen, så går det bedre med at afsætte tid til gode gerninger. Samlet er antallet af frivillige steget med 13 pct. – for de kirkelige organisationer er stigningen på 2 pct.
Generalsekretæren for ISOBRO, Flemming Kofod-Svendsen siger, at resultatet af undersøgelsen både er en opfordring til danskerne om at tage større ansvar og yde mere i det humanitære arbejde samt en opfordring til regering og Folketing om at nedjustere forventningerne til det frivillige Danmark og give organisationerne ordentlige arbejdsbetingelser.