Opfordrer til venskab med kristne palæstinensere

– Danske kirker bør oprette venskaber med kristne israelere og palæstinensere, mener to kirkeledere efter studietur til IsraelEn kirkedelegation på 12 deltagere fra Folkekirkens Mellemkirkelige Råd, Folkekirkens Nødhjælp og Det økumeniske Fællesråd var fornylig på en rejse til Israel for at besøge kristne kirker og skaffe viden om de kristnes situation – både israeleres og palæstinenseres.

– Vi må tro på, at forbøn og dialog hjælper, siger Jan Kornholt, der ikke mener, at Bibelen er en køreplan for en politisk løsning i Mellemøstkonflikten

Hvor der tidligere var ti procent kristne i Israel, er antallet nu nede på to procent svarende til omkring 150.000.
De fleste af dem er palæstinensere og lever på Vestbredden eller i Østjerusalem. Mange har valgt at forlade området og er flyttet til udlandet.
Formanden for Den Danske Præsteforening, pastor og repræsentant for Folkekirkens Nødhjælp Helle Christiansen og generalsekretær i Den danske Baptistkirke Jan Kornholt var blandt deltagerne på studieturen til Israel.
Rejsen gjorde et stort indtryk på dem begge. De mener nu, at kristne må gå foran i forsoningen mellem parterne i Mellemøsten.
– De kristne palæstinensere lever under kummerlige og chokerende sociale forhold. Deres levevilkår er umulige. Vi kan kun opfordre andre kristne herhjemme til at kontakte og udvikle venskab med deres palæstinensiske og israelske brødre og søstre. Den eneste vej frem til en varig fred er respekt, dialog og venskaber, siger Helle Christiansen og Jan Kornholt, der helst ser de kuldsejlede politiske fredsforhandlinger genoptaget så hurtigt som muligt.

En palæstinensisk stat er løsningen

I en rapport, der er udarbejdet af de 12 rejsedeltagere, peger man på en tostats løsning som den eneste holdbare og fredelige løsning på konflikten mellem israelere og palæstinensere.
– Ethvert folkeslag bør have ret til sit eget land. Alt andet er en ukristelig og uforskammet holdning. Ethvert menneske har ret til at leve i frihed og kunne bevæge sig frit i sit eget land. Ingen etnisk gruppe har et særligt fortrin ind for Gud, siger Jan Kornholt.
– Ja, målet må være at skabe forsoning. Paulus skriver, at de kristne har fået forligelsens tjeneste. Det kristne evangelium er ikke knyttet til geografi og mursten. Derfor regner det kristne menneskesyn enhver for lige værdig, uanset hvor man bor, og alle er omfattede af evangeliet med håbet om, at Kristus kommer igen, siger Helle Christiansen, der mener, at mange kristne er fyldt med frygt og fordomme, bl.a. fordi de tror, at alle jøder skal tilbage til Israel, inden Jesus kan komme tilbage.
– Jerusalem er nøglen til verdens fred. Det er i verdenssamfundets interesse, at der skabes fred mellem Israel og Palæstina, og der oprettes en palæstinensisk stat. Terrorismen har sin rod i situationen dernede. Bibelen er ikke en køreplan for en politisk løsning i Mellemøstkonflikten, siger Jan Kornholt samstemmende med Helle Christiansen.

Helle Christiansen på de messianske jøders kontor i
Jerusalem, Caspari Center
Selvmordsbombe dræbte elleve civile

Israelerne bygger en stærkt omtalt og omstridt betonmur som et sikkerhedshegn mod terrorisme. Den er otte meter høj og skal være en 600 km lang sikkerhedsbarriere mellem Israel og Vestbredden. Muren blev en torn i øjet på den danske kirkedelegation.
– Det er umuligt for palæstinenserne at færdes frit og f.eks. komme i kirke, hvor de ønsker det, uden at skulle bruge flere timer på at komme igennem checkpoints. Palæstinensere kan heller ikke længere komme til deres arbejdspladser i Israel. Derfor lever de også i stor fattigdom, siger de to kirkedelegerede, der sammen med resten af delegationen selv fik voldsspiralen tæt ind på livet under studierejsen.
En selvmordsbombe sprang i havnebyen Ashot i Israel under deres besøg. De to palæstinensiske selvmordere havde skjult sig i en tom FN fødevarecontainer på vej ud af det palæstinensiske selvstyre i Gaza. Terroristerne slap derved igennem de israelske checkpoints uden at blive bemærket. Det kostede elleve civile israelere livet. Om natten svarede israelerne igen med granatangreb ind over Gaza.

Israelsk fremfærd gjorde størst indtryk

I rapporten, som de 12 rejsedeltagere har udarbejdet, tages der skarp afstand ”fra selvmordsbomber såvel som bombning og nedskydning af civile, der er en overtrædelse af international humanitær lov og elementære menneskerettigheder”.
Rapporten konkluderer dog, at det ”alligevel nok var Israels overtrædelse af international humanitær lov som besættelsesmagt, som gjorde størst indtryk på delegationen”. Begrundelsen lyder:
”Den daglige ydmygelse af civile ved de mange check-points, udgangsforbud, systematisk ødelæggelse af huse, konfiskering af land, hindring af ambulancer i at nå frem til hospitaler og i det hele taget hindring af almindelig bevægelse på Vestbredden og i Gazastriben udgør en slags kollektiv afstraffelse af palæstinenserne, som kun gør frustrationen større. Argumentationen fra israelsk side for disse tiltag er altid baseret på et ønske om større sikkerhed, men politikken virker oftest modsat,” skriver de kirkedelegerede.

Forsoning mellem familier til dræbte

I samtalen med Udfordringen peger Jan og Helle på organisationen ”Parent’s Circle”, som et opmuntrende og konstruktivt eksempel på vilje til forsoning og fred midt i al håbløsheden og nedskydning af alle hidtidige politiske fredsaftaler.
Medlemmerne af organisation er forældre til israelske og palæstinensiske børn og andre familiemedlemmer, der er blevet slået ihjel som følge af selvmordsbomber og nedskydning af civile i krigens ubarmhjertelige gru.
200 israelere og 100 palæstinensere er medlem af ”Parents Circle”. Formålet er at bygge bro mellem parterne – at få dem til at række hånden ud til hinanden – i stedet for at arbejde på hævn og gengældelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sværere for præster at få visum til Israel

Helle Christiansen og Jan Kornholt og det øvrige rejsehold blev mødt med en stor varme og gæstfrihed i kristne menigheder.
– Vi kan kun opfordre til at tage kontakt. Ingen at parterne er uden problemer. De palæstinensiske kristne spørger, hvorfor de ikke hører fra kristne i andre lande. De behøver støtte.
Mange kristne uden for Israel fokuserer meget på de bibelske steder, bygninger og områder. Det er på tide, at vi også yder mennesker støtte i konflikten. Det vil måske også åbne kristnes øjne for, at der er to sider af samme sag, mener de.
De kristnes situation i Israel er også et voksende problem. Det er blevet vanskeligere for kristne præster og prædikanter at få visum til Israel, end det var tidligere. En filippinsk baptistpræst blev for nylig udvist fra Tel Aviv.
Jan Kornholt og Helle Christiansen er ikke stødt på kristne palæstinensere, der forfølges af deres egne, som det ellers har været fremme i pressen.
– De sagde ikke noget om det, og det er ikke vores indtryk, konkluderer de begge.