Bliver der mon en kollektiv læresag?

Ifølge biskop Jan Lindhardt er Grosbøll-sagen skabt af medierne (Udf. s. 3 nr. 26). Men først og fremmest må den vel være skabt af Grosbølls bog og mærkelige prædikener. Dernæst af hans forvirrede biskop, L. L. Rebel, der — bortset fra det skærpede tilsyn, ikke på noget tidspunkt har evnet at gøre noget ved problemet. Hvilket heller ikke kunne forventes: Kort før Grosbølls bog udkom, lykkedes det en anden præst i stiftet at bilde biskop Rebel ind, “at hun da tror, som alle andre tror”. Bemeldte præst tror på reinkarnation i stedet for frelse og evigt liv. Og biskop Lindhardt mener, at en præst godt kan prædike løgn og alligevel forkynde sandheden. Det troede de falske profeter i Israels forfaldstider også. Men Jesus troede noget andet: Joh. 8:43-44.
Lindhardt kan ikke lide Grosbøll-sagen. Forståeligt! Den er jo tidens bedste billede på Kirkens afgrundsdybe fattigdom og vankundighed. En tjenestemandssag mod Grosbøll vil skaffe ham en tjenstlig påtale, hvorefter han kan fortsætte. En læresag vil være uretfærdig mod ham. Han forkynder jo kun, hvad han har lært på fakultetet. Vil det være muligt at starte en læresag der? Ifølge sognepræst Lars Tjalve er en tredjedel af præstestanden Grosbølls meningsfæller. Bliver der mon en kollektiv læresag? Eller skal vi ydmyge os og bede Gud sende en alt- og alleomfattende vækkelse?

Jens Peter Lauge Giversen
Stenderup Kirkebakke 4
Nybøl, 6400 Sønderborg