Hvor ligger Moldavien?

Hvor ligger Moldavien? Det var min første tanke, da jeg hørte om turen dertil. Jeg måtte se på et kort for at finde ud af det. Sammen med otte andre unge, skulle jeg til Cahul i Moldavien med YFC’s ProjetctServe for at tjeneVi skulle grave en septitank, male, flytte sten og rydde jord. Det betød også, at vi skulle være sammen med en gruppe belastede og fattige teenagere, som kom på det dagcenter, vi arbejdede på.
Det var udfordrende at være afsted. Jeg har ikke prøvet at skulle tjene praktisk med et team før. Jeg er heller ikke selv den mest praktisk anlagte person. Jeg plejer i alt fald at skulle overvinde mig selv for at tilbyde min frivillige hjælp til praktisk arbejde. Ikke desto mindre var det en ‘eye-opener’ for mig at være afsted. Teenagerne talte ikke engelsk, så det var ikke så nemt at fortælle dem om Jesus. Det ville vi jo ellers meget gerne. I stedet måtte vi kommunikere Guds kærlighed til dem gennem det at tjene.
Jeg må indrømme, at jeg synes, det var lidt hårdt at hakke i jorden under en bagende sol, der fik luften til at blive 30 grader varm. Jeg tænkte på de afrikanske slaver og undrede mig over, hvorfra de fik energien til at synge gospelsange samtidig. Jeg havde rigeligt at gøre med at svinge hakken. Jeg var dog alligevel ret stolt af mig selv, da vi bagefter kunne se ud over et pænt ryddet stykke jord.
På et tidspunkt fortalte vi teenagerne evangeliet gennem en tolk og de sad opmærksomt og lyttede. I det øjeblik fik jeg et af de fantastiske glimt, hvor alt i én siger: „Det er dét her, jeg lever for!“ Det var den sidste dag på turen, og vi havde i 10 dage været sammen med teenagerne og var blevet venner med dem. Måske havde vi gjort en forskel i deres liv. Måske ville det betyde, at deres liv ville blive anderledes. Det gav så meget mening for mig, og gav mig følelsen af at være med i noget, der rakte langt ud over mig selv. At være med til at ‘gøre en forskel’ for andre blev pludselig ikke længere en kliché, men noget, som virkelig betød noget.
Hele turen gav så meget mere mening for mig end fx at ligge på stranden og slappe af i ferien. Jeg har også lært, hvor meget godt det bringer med sig at tjene andre praktisk. Det vil jeg gerne øve mig i herhjemme – selvom jeg nok stadig skal overvinde mig selv lidt.

PS. Jeg fandt ud af, at Moldavien ligger ved Sortehavet syd for Ukraine. Et meget lille og meget fattigt land. Det har både været en del af Sovjetunionen og Rumænien, men i 1991 blev det selvstændigt. Jeg kan også afsløre efter egen erfaring, at det tager tre dage i bus at komme dertil.