Den danske ambassadør i Irak:
Kristne og muslimer hjælper hinanden

– Det er isolerede grupper, der vil gøre det til hellig krig, fortæller dansk ambassadør om bombe-
angrebene mod kristne kirker To kvindelige kristne irakere, ansat ved den danske ambassade i Bagdad, var til gudstjeneste i en af de fem kirker, der blev udsat for muslimske bombeangreb for nogle uger siden.Kvinderne overlevede, men et familiemedlem til den ene omkom, og flere andre i familien blev såret.
Det fortæller den danske ambassadør i Irak, Torben Gettermann, til Udfordringen under et besøg i København i sidste uge.
– Det er meget smertefuldt. Selv om man er vant til vold og terror i Irak, reagerer man naturligvis, lige som alle andre ville gøre i sådan en situation. Der er et kæmpemæssigt chok.
– Vore to ansatte var selv heldige, fordi de var blandt de sidste, der var på vej ud af kirken, og derfor skete der dem ikke noget. Men ellers havde de formentligt også mistet livet, fortæller Torben Gettermann.

Tolerance mellem religiøse grupper

Ambassadøren understreger samtidig, at der ikke er tale om en egentlig kristendomsforfølgelse i Irak i dag, hvor kristne og muslimer har levet i fredelig sameksistens i mange år. Flere ministre i Saddam Husseins regeringperiode var kristne.
– Der er en høj tolerance mellem de religiøse grupper i landet. Men nogle isolerede terroristiske grupper vil gerne gøre det til en religionskrig. Terroristerne forsøger at piske en stemning op med påstande om et kristent korstog mod islam og sådan noget, og så melder de ud med hellig krig mod de kristne.
Terroren er drevet af et had mod amerikanerne. Godt nok har der været en koalition, som nu kaldes en multinational styrke, men den er blevet synonym med amerikanerne. Man ser bort fra, at der faktisk er 30 lande med i den multinationale styrke. Man fokuserer alene på amerikanere.
– Det er en misforståelse, at der er tale om en egentlig religionskrig i Irak i dag. Muslimer og kristne hjælper hinanden. Med husly, mad, trøst, omsorg, og hvad man har brug for, når alt bliver bombet sønder og sammen omkring én. Vi så, hvordan muslimer virkelig hjalp de kristne efter bombeangrebene på kirkerne.
– Det viser, at de står sammen, og at der ikke er et religiøst modsætningsforhold i Irak. Det er meget positivt og giver et billede af situationen, som man normalt ikke hører om i pressen, siger Torben Gettermann, der mener, at bombeangrebene mod de kristne kirker tværtimod har styrket forholdet mellem kristne og muslimer.
– Der kan være nogle stridigheder blandt kristne og muslimer. Specielt nordpå, hvor der tidligere har været folkeforflytninger, kan der opstå stridigheder om fast ejendom. Men der er ikke tale om en egentlig forfølgelse af kristne. Slet ikke, fortæller ambassadøren i Irak.

De første angreb mod kristne kirker

Terrorangrebene foran fem forskellige kristne kirker i Bagdad og Mosul var koordinerede bomber, der sprang i løbet af få minutter, mens mange af de irakiske byers kristne indbyggere var til søndagsgudstjeneste.
Mindst 11 blev dræbt, og mere end 50 blev såret ved angrebene, som er de første, der er rettet direkte mod Iraks kristne minoritet siden den amerikansk ledede invasion af landet.
En sjette bombe blev fundet foran en kirke i Bagdad, men blev afmonteret, inden den nåede at detonere. Der er omkring 80.000 kristne i Irak i dag.