Bedste danske roman fra en kristen forfatter i 10 år

Thomas Teglgaards roman om kærlighed og dæmoni er intet mindre end fremragendeDet er helt vildt. Jeg har lige lagt en ny roman fra mig. Jeg har været i rigtigt godt selskab. Jeg har været rystet, har grædt, har grinet, har været så dybt involveret, at jeg har følt mig som en del af romanen. Det er længe siden, jeg har været så ”bundet” til en bog, som jeg var i gang med. Det drejer sig om Thomas Teglgaards seneste roman Uddrift.
Den handler om virkeligheden – den åndelige virkelighed, som de færreste kan se – og slet ikke psykiatere på danske hospitaler. Vi er nemlig blevet så kloge i Danmark, vi er rationelle og tror ikke længere på det åndelige og slet ikke på, at et menneske kan være besat – og det er netop, hvad en af hovedpersonerne i bogen var – indtil hun blev befriet gennem en præsts uddrivelse af en række dæmoner.

På psykiatrisk afdeling

Johanne, der er et sted i 30’erne, har siden sin barndom været besat. Ånderne har styret hende, og hun har som voksen i en lille øde-landsby smadret sit hjem indtil flere gange, hun har gennemtævet betjente, der blev tilkaldt, fordi naboer troede, der var tale om husspektakler. Hun har været indlagt på psykiatriske afdelinger flere gange.
Her møder hun 1. reservelæge Sebastian Nedergaard, en fremadstræbende karrierelæge, der er dygtig til sit fag, men aldrig tidligere har mødt et tilfælde som Johanne’s. På afdelingen møder han også den deprimerede eks-missionær, fra Tanzania, Cornelius, der har været vant til dæmonuddrivelse i sin tjeneste i Afrika, men som i Danmark er røget ind i en depression på grund af det Danmark, han nu har mødt. Nu er han patient hos Sebastian Nedergaard.

Forelskelse og forlist ægteskab

Sideløbende med de voldsomme begivenheder omkring Johanne og hendes indlæggelse på psykiatrisk afdeling hos Sebastian Nedergaard, forlader Sebastians kone, Karen, ham. Hun føler sig negligeret, føler sig ikke længere som kone, men som et redskab, et vedhæng. Sebastian er i den grad opslugt af sit arbejde og sin karriere, at han har overset sin kone og børnene og Karen beslutter at forlade ham. Hun flytter og falder pladask for en anden, men kan ikke glemme sin mand. Imens forelsker en sygeplejerske på psykiatrisk afdeling, Sara, sig i Sebastian, og tingene bliver for alvor komplicerede, ikke mindst for Sebastian, der af missionæren, præsten, får at vide, at Johanne er besat. Sebastian kan ikke forlige sig med denne mulighed, men kan heller ikke diagnostisere kvinden rigtigt, for der er jo noget andet.

Vildt uhyggeligt – men virkeligt

Efter begge patienters udskrivelse kontakter Cornelius Johanne og efter megen bønskamp, salmesang og bibellæsning bliver Johanne udfriet. Vi oplever en kamp, som de færreste i Danmark kender til fra andet end missionærers beskrivelse eller fra Frank Perettis roman I dette mørke. Det er vildt uhyggeligt – men det er virkeligt.
Romanen har en række budskaber og sideløbende handlingsforløb, der væves ind i hinanden af spændende krydsklip, der gør den filmisk og får én til at føle, at man er til stede midt i begivenhedernes centrum. Det er fremragende lavet, intet mindre.

Lægger op til debat

Uddrift er en samfundskritisk roman, men også en roman der lægger op til debat om sundhedsvæsenet, om psykiatriens manglende erkendelse af den åndelige virkelighed, men også om store dele af kirkens manglende forståelse for den åndelige virkelighed. Samtidig er det en kærlighedsroman, barsk men måske med en lykkelig udgang?

Teglgaards talent sprunget ud

Thomas Teglgaard har flere romaner bag sig og man har længe følt, at her er et talent. Nu er talentet sprunget ud og vi kan glæde os over frugten: den bedste roman fra en dansk kristen forfatter i 10 år. Den bør læses af alle kristne, men også langt uden for de traditionelle kristne rækker, ikke mindst af sundhedspersonalet i den psykiatriske sektor.
Bogen er indbundet og forsynet med et pænt smudsomslag med tegning af Nina Drachmann. Der er ”kælet” for denne udgivelse.

Thomas Teglgaard:
Uddrift • 320 sider
299,95 kr. • Lohse