… D kan nok åbne noget nyt

Samlingen Ind- og udsigter byder på gode forsøg i den på én gang både lette og svære lyrik-genreAt sætte ord på stemninger og følelser – alt det, der ikke kan udtrykkes i et almindeligt hverdagssprog – det er lyrikkens berettigelse.
Men der skal mere til.
At det kræver leg med ordene, arbejde med sproget, med rim og rytme – og talent for det – er digtsamlingen Ind- og udsigter et eksempel på. De seks bidragydere til samlingen har talent, de har skrevet i mange år og arbejdet med lyrikken i forummet for kristne digtere Poetica; og så har de fået deres digte vurderet og kritiseret af en cand.mag., Marianne Eriksen, der har redigeret bogen sammen med en af bidragyderne, Ditte Olsen.
Det skulle borge for en vis kvalitet, og at de ikke fx ender med at skrive „knækprosa“, som der er noget Kejserens nye klæder over: Det skal se ud af noget, men er ingenting.
Det er også godt nok – det, der er sluppet igennem – selv om det hele ikke er lige godt. Knækprosaen „truer“…
Samlingen er i fire dele: Indad, Opad, Udad, Hjemad – overskrifterne kunne være inspireret af Ditte Olsens digt „Åbne cirkler“:

Jeg var indadvendt
havde kun syn for
mine egne små cirkler

Du var udadvendt
drog mig ind i dine cirkler
som var jeg noget særligt
midtpunkt
nu og her

Du var opadvendt
så din dyrekøbte herlighed
viste at vi er noget særligt
midtpunkt
for en evig kærlighed
Du var fremmed
dog altid nærværende
du længtes hjem
dog altid tilfreds

Du har efterladt
en åbning
i mine små cirkler

Det indledende digt af Anders Enevoldsen – „ABCD’en“ – udnytter bogstavernes lyde på en sjov måde:

– også
når jeg står
A
(afmagt / ahaoplevelse)
må jeg
B
(blæst / brise)
og
C
(cyklon / cirkulation)
hvad
D
(dynamit / dynamo)
vil
åbne af
nye
ind- og udsigter
Her var så også titlen på samlingen, den første nogensinde fra forlaget LogosMedia – en digtsamling, der faktisk er ind- og udsigtsåbnende og dermed værd at læse.

Samlingens bidragydere er: Aida Andersen, Bettina Bach, Anders Chr. Enevoldsen, Dorte Kappelgaard, Ditte Olsen og Roar Steffensen, har tidligere fået trykt digte i andre antologier og på Poetica’s website


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ind- og udsigter
93 sider • 98 kr.
LogosMedia