Burkina Fasos ambassadør i Danmark:
– Jeg vil tjene Gud og mit land

Kvinder rangerer lavt i det vestafrikanske land Burkina Faso. Landets ambassadør i Danmark har skabt en karriere, som kun tilhører de få. Hun giver Gud ærenCéline M. Yoda er en usædvanlig kvinde med et usædvanligt kald på sit liv. Hun nåede den højeste post inden for diplomatiet i sit hjemland Burkina Faso, da hun for tre år siden blev udpeget til landets ambassadør i Danmark med residens i Hellerup ved København.

– Danskerne er meget lovlydige. I Burkina Faso arbejder vi også på at opbygge et demokrati, men det tager tid efter mange års skiftende militærstyre, siger den burkinske ambassadør

Samtidig er Céline M. Yoda ambassadør for de øvrige skandinaviske lande Norge, Sverige, Finland, Island samt Letland, Litauen og Estland.
Céline M. Yoda er meget åben og gæstfri og fortæller gerne om sit land, sit liv og sin tro på Gud. Men der er langt fra ambassadørboligen i Hellerup til Burkina Faso på mange måder. Hendes familieforhold omtaler hun med diskretion.
– I Burkina Faso er det ikke lovligt for en mand at have to koner, men det er alligevel almindelig anerkendt.
– Jeg er fra sådan en familie. En meget stor familie, så jeg har mange brødre og søstre. Hvor stor familien er, vil jeg ikke fortælle, siger Céline med et stort smil og ler lidt afværgende.
– Men den nye generation accepterer heldigvis ikke flerkoneri, tilføjer hun.
Céline M. Yoda fortæller lidt modstræbende sin alder. For det spørger man absolut ikke en dame om i Afrika. Men efter gentagne spørgsmål kommer det rigtige svar så – nemlig 47 år.

Mange analfabeter

Burkina Faso er et af verdens fattigste lande med over 12 millioner indbyggere. Danmark har ydet årlig ulandsbistand til det vestafrikanske land siden 1973 til landbrug, vand, sanitet, undervisning og hiv/AIDS-bekæmpelse. Halvdelen af burkinerne er analfabeter, og det er først og fremmest drengene, der bliver sendt i skole og får en uddannelse.
Burkina Faso er et mandsdomineret samfund på alle områder. Der sidder tretten kvinder og 111 mænd i det burkinske parlament. I regeringen sidder der tre kvinder og 30 mænd. Men tyve procent af landets ambassadører er kvinder.
Céline M. Yodas far var en veluddannet mand og ansat i politiet. Han sendte både sine mange døtre og drenge i skole og således også Céline, der siden barndommen havde et ønske om at blive skolelærer. Efter skolegangen i sit hjemland læste hun på universitetet i Dakar i Senegal og uddannede sig til det, som svarer til gymnasielærer.
– Da jeg kom hjem fra Senegal, var det svært at få job som lærer, så jeg søgte ret snart ind i NGO-organisationer, fortæller Céline, der blev kristen i 1989.
52 procent af befolkningen er muslimer i Burkina Faso, 27 procent tilhører en stammereligion, 16 procent er kristne og fem procent tilhører en anden religion.
– Min familie er katolikker, men praktiserede ikke deres religion. Jeg havde heller ikke nogen relation til Gud, men min søster var blevet kristen. Selv troede jeg ikke på det. Men i en forbindelse med en jobansøgning insisterede hun på at bede for mig.
– Jeg afviste det først, men tog alligevel hen til hende og fik forbøn. Men jeg troede ikke på ”hendes” Gud.
Jeg troede heller ikke på, at jeg ville få jobbet. Men det gjorde jeg. Derefter ringede jeg til hende og sagde: ”Din Gud må være den rigtige Gud”, og så gav jeg mit liv til Jesus.

Fik en profeti om fremtiden

Og det har den burkinske ambassadør ikke fortrudt. Tværtimod har det beriget hendes liv på alle områder. Hun har gjort karriere i NGO-organisationer indenfor børnesundhed, kvinder, udvikling og økonomi og været ansat i FN. Hun var grundlægger af og generalsekretær i en paraplyorganisation for NGO-organisationer i Burkina Faso. Hun er et kendt ansigt i landet, ikke mindst inden for kvindeorganisationer.
I Burkina Faso tilhører Céline M. Yoda en ”Assembly of God” kirke med over 2000 medlemmer.
– På et tidspunkt fik jeg en profeti i kirken om, at jeg skulle gøre store ting for Gud. Det var en stor ære for mig, da præsidenten i Burkina Faso i 2001 spurgte, om jeg ville tage til Danmark som ambassadør.
Min familie var meget stolt af mig – ikke mindst min mand. Telefonen ringede hele dagen. Masser af mennesker ønskede tillykke.
– Jeg er overbevidst om, at ambassadørposten er en del af Guds plan og en kaldelse på mit liv, som jeg tager meget seriøst. Jeg er jo ikke uddannet inden for diplomatiet, men alligevel fundet kvalificeret. Jeg giver Gud æren, for han er min styrke, understreger Céline M. Yoda.

Danskerne holder på lov og orden

Den nyudnævnte ambassadør kendte Danmark som et land, der står for menneskerettigheder, demokrati og kvindefrigørelse. Og så det kolde vejr.
– Danskerne er meget venlige og imødekommende mennesker. Jeg er glad for at være her. Jeres land er meget struktureret, og danskerne er meget pligtopfyldende og lovlydige. Specielt det sidste overraskede mig meget, for det er vi ikke vant til i Burkina Faso.
De danske skatter er meget høje, men I får også noget for pengene. I Burkina Faso arbejder vi også på at opbygge et demokrati, men det er svært, og det tager tid efter mange års skiftende militærstyre.

Beder for høsten i Burkina Faso

Céline M. Yoda er fast kirkegænger i ICC, International Christian Community, i København. Hun inviterede sine ambassadør-kollegaer og diplomater med til menighedens to års fødselsdagsfest. Der kom ti i alt.
– Jeg er meget glad for at komme i menigheden og hos pastorparret Ravi og Lillian Chrandran. Det er blevet som mit andet hjem, fortæller den burkinske ambassadør, der er en gudfrygtig kvinde.
– Det er regntid, så jeg beder om en god høst. Bibelen siger, at vi skal bede for mennesker i høje stillinger. Jeg beder for politikerne og beslutningstagerne i mit land. Den danske ulandsbistand til Burkina Faso er til stor gavn og fremgang. Jeg beder Gud om, at den må fortsætte.
– Jeg beder også for det danske folk, at det vil åbne sine hjerter for evangeliet. Amerikanerne og europærerne bragte evangeliet til Afrika, men den åndelige situation er for nedadgående i Europa. I dag tror jeg, at afrikanerne kan hjælpe europæerne til tro. Hvis vi tror på det, så kan der komme vækkelse i Europa en dag, mener hun.

Mand og søn i Burkina Faso

Céline M. Yoda er gift og har en datter og en søn. Datteren flyttede med moderen til Danmark i 2001, men er netop taget til Frankrig for at studere ved universitetet.
– Jeg savner naturligvis min familie, men vi ses jævnligt. Min mand har sit arbejde i Burkina Faso, og jeg har mit her, så det er naturligt for os at leve sådan, siger hun. Ambassadørperioden er på fem år, men Céline M. Yoda tager gerne fem år yderligere, hvis hun bliver spurgt.
– Jeg ønsker at tjene Gud og være til velsignelse for mit land. Jeg er sikker på, at uanset hvad fremtiden byder på, vil Gud være min hjælp i alle situationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: