Kristen kandidat i strid EU-modvind
Det kan give store problemer, når troen forbyder en at være politisk korrekt. Det måtte italieneren Rocco Buttiglione erkende, da han i sidste uge kom i politisk modvind i EU.
Som den første nogensinde blev den italienske kandidat til posten som EUs kommissær for justits- og borgerrettigheder undsagt af Europaparlamentets udvalg for Borgerrettigheder.
Det har skabt krisestemning i EU-apparatet, fordi den kommende kommissionsformand Jose Manuel Barroso fastholder valget af Buttiglione. Og Europaparlamentet har ikke magt til at fyre en enkelt kommissær. Vil parlamentet italieneren til livs, må det fyre hele kommissionen, og det vil næppe ske, mener iagttagere i Bruxelles.
Årsagen til parlamentets mistillid til Rocco Buttiglione er, at italieneren i sidste uge nævnte for parlamentet, at han mener, at homoseksualitet er en synd.
– Mange ting er moralsk forkastelige, men skal ikke forbydes af den grund. Mennesker må ikke diskremineres på grund af deres race, religion eller seksualitet. Det er en del af menneskerettighederne, og dem agter jeg at kæmpe for, siger Buttiglione.
– Jeg mener, at homoseksualitet er en synd. Men det har naturligvis ikke indflydelse på min politik, så længe jeg ikke mener, at homoseksualitet er kriminelt, fastslog han.
Den understregning var dog ikke nok for den socialistiske gruppe i parlamentet, som fortsat opfordrer italieneren til at droppe sit kandidatur.
Indtil videre har parlamentets største gruppe De Kristelige Demokrater dog bekendtgjort, at den vil stemme for Buttiglione.
Den 56-årige Buttiglione har studeret jura, filosofi, etik og politisk videnskab og er professor i statskundskab ved universitet i Rom.
Desuden er han overbevist katolik og personlig ven gennem 20 år og tidligere vejleder for pave Johannes Paul II, som han også har skrevet en bog om.
Buttiglione har desuden givet udtryk for, at han og paven deler mange holdninger, blandt andet til seksualitet og familieliv.
Og selv om han er kendt for ikke at lægge skjul på sine egne ofte kontroversielle holdninger til emner som indvandrere, abort og kunstig befrugtning, betegnes han i hjemlandet Italien som en politiker, der forstår at skelne mellem personlig moral og håndhævelse af loven.
Det er givetvis også årsagen til, at den italienske ministerpræsident Berlusconi overraskende har udpeget Buttiglione, der er europaminister i Italien som kandidat til kommissærposten.
Hvordan sagen om den italienske kandidat ender, kan der kun gisnes om, men de færreste tror, at Buttiglione bliver sat fra bestillingen.
I stedet kan det ende med, at arbejdsområdet antidiskrimination flyttes til social- og beskæftigelsesområdet, hvor det i sin tid kom fra. Indtil en irsk kommissær for 10 år siden udtalte sig uheldigt om kvinder.