IAS borer brønde for millioner

Nødhjælpsorganisationen IAS har netop modtaget tre millioner kroner fra Danida, som skal bruges til at bore 65 nye brøndeSUDAN: Borgerkrigen i Sudan har de senere år fået hundredtusinder af mennesker til at flygte op i Nuba-bjergene øst for Darfur-provinsen.

Der er kø ved de brønde, som IAS har boret i Nuba-bjergene i Sudan. Brøndboring er en effektiv sygdomsbekæmper, da flertallet af sygdomme skyldes dårlig vandkvalitet

De sidste tre år har der været våbenhvile i Nuba, og det har fået mange af de flygtede til at komme ud af skove og huler og slå sig ned i flygtningelejre, og mange familier er endda søgt hjem til deres egne landsbyer.
Nuba er en af de autonome regioner i den nye magtopdeling i fredsprocessen i Sudan, og man forventer, at mellem 300.000 og 600.000 flygtninge vil befolke regionen i løbet af det næste år.

Brøndboring er bedst

De tilstrømmende mennesker skaber et akut behov for vand og sanitet. Nødhjælpsorganisationen International Aid Services (IAS) har med støtte fra Danida boret 85 brønde i de vestlige Nuba-bjerge, som grænser op til Darfur. Planen er at bore i alt 150 brønde inden juli 2005, og IAS har netop modtaget yderligere tre millioner Danida-kroner til at bore de resterende 65 brønde, som vil give vand til yderligere 50.000 personer.
IAS har stor erfaring i nødhjælpsarbejde, og netop brøndboring har vist sig at være bedst at til afhjælpe flygtninges mest basale behov. De fleste sygdomme i et nødhjælpsområde skyldes nemlig dårlig vandkvalitet.

Skal opbygge nyt Sudan

IAS har arbejdet i Sydsudan siden 1989 og var den første private nødhjælpsorganisation i området vest for Nilen og omkring Ækvator. Over 400 brøndboringer er det siden da blevet til i Sudan.
I dag borer IAS på begge sider af frontlinjen, hvilket har bevirket, at organisationen er vellidt både i Sudans regering og hos oprørshæren SPLA. IAS har åbnet kontor i hovedstaden Khartoum og er af begge parter blevet bedt om hjælp til at opbygge et nyt Sudan.
– jeli