Julen er årets højdepunkt I Bethesda Boghandel

I landets største kristne boghandel begynder julehandlen sidst på sommeren, fortæller Flemming Friis Jakobsen, der selv køber adventsgaver til sin kone sidst i september månedBethesda Boghandel har først julesortimentet på hylderne i butikken sidst i november, men allerede sidst i august pakkes de første julepakker i baglokalerne.
Det er til missionærer, der også skal kunne fejre advent og jul på dansk, selv om de befinder sig under fjerne himmelstrøg, så de skal også have kalenderlys, julekalender, julepynt, julegaver og så videre.
Fra det tidspunkt går det slag i slag med julehandlen i Bethesda, der leverer til kunder i hele landet, da der ikke er mange kristne boghandlere tilbage. Heller ikke i hverken Århus eller Ålborg.
I København var der tidligere fem kristne boghandlere, nu er Bethesda alene om markedet i hovedstaden foruden den katolske boghandel.
– En fjerdedel af vores årlige omsætning, der er på ni millioner kr. er julehandlen. I bogbranchen udgør julesalget ellers en tredjedel af årsomsætningen. Vores salg er mere spredt, årsagen er blandt andet vores store salg af musik til unge året rundt. De har altid penge, fortæller lederen af Bethesda Boghandel Flemming Friis Jakobsen, der arbejder fra morgen til aften i december måned.
Han er cand.theol. og har været formand for Københavns Indre Mission i otte år fra 1994-2002. Om aftenen er han ofte ude at prædike, dog kun i København i december måned, hvor han ikke ser meget til sin familie.
Hans kone Vivi, der er uddannet økonoma, er ansat som husmor på Søster Sophies Minde på Diakonissestiftelsen. Hun har lige så juletravlt.
– Vi når som regel sjældent at spise til middag sammen i december måned. Jeg køber min julegave til hende i november måned og sidst i september laver jeg pakkekalender til hende. Hun vil blive skuffet, hvis hun ikke får en.

Julekrybber er det store hit

Foruden bøger og cd’er kan alt, hvad der kræves af lys og julepynt stort set købes i boghandlen. Det helt store julevare er julekrybberne, der går som varmt brød. Prisen ligger fra 100 kr. til 10.000 kr.
TV2’s julekalender sidste år ”Jesus og Josefine” satte skub i interessen for julekrybber. Julekalenderen har givet en ny kundekreds, som ofte finder den kristne boghandel over Internettet.
– Vi havde for eksempel besøg af en børnehave, der skulle have 24 figurer – en til hver dag i advent, fortæller Flemming Friis Jakobsen, der også mærker en stærkt stigende interesse for ikoner og kristusfigurer.

Indre Missions bogmission

Bethesda Boghandel drives af Indre Mission. Sortimentet er derfor nøje udvalgt.
– Vort formål er at sprede evangeliet gennem bogmission, derfor er det ikke ligegyldigt, hvad vi sælger. Vi er også en universitetsboghandel for teologistuderende. Jeg læser det meste af faglitteraturen igennem, men ikke så mange romaner. Og så er der desværre ikke så mange kristne kriminalromaner, dem kan jeg ellers godt lide.
– Vi har mange stamkunder. Men en voksende gruppe af åndeligt søgende mennesker kommer ind i butikken. Netop der har vi en stor interesse i at vejlede dem. Det skulle jo gerne holde i evigheden, siger Flemming, der nemt læser et par bøger om ugen. Hans teologiske viden er en stor fordel for ham, da det kræver en specialviden at sælge kristent litteratur.
Derfor må de øvrige tre ansatte i boghandlen også arbejde ekstra i julesalget. Der er kun én juleassistance plus studenterhjælpere, der pakker flere hundrede pakker om ugen i baglokalet til forsendelse.

Lytter til kunder med problemer

Det er ikke kun bøger og cd’er ekspedienterne skal kunne sælge. De skal også have forstand på åndelig vejledning og sjælesorg.
– Der er en slags varmestue over en boghandel. Året rundt kommer, der kunder, der gerne vil snakke kristendom og måske lette deres hjerte.
– Når folk selv spørger, taler vi med dem. Ofte henviser jeg til en præst eller indremissionær. Vores vision er at sprede det kristne budskab, så det gør vi meget gerne.
Men der kommer også folk, som er aggressive, som måske er blevet trådt over tæerne i en eller anden kristen sammenhæng. Men jeg vil ikke diskutere med folk, og det siger jeg til dem. Det er Guds Ånd, som må overbevise mennesker. De må søge et andet sted hen, hvis de vil diskutere, mener Flemming.

Julen er en svær tid for nogle

Jul er en glædesfest. Men ikke for alle. Der mærker man også i den kristne boghandel.
– Mennesker, som er ensomme, som er i sorg, som i det hele taget har problemer, har svært ved at se det meningsfyldte i al den glæde og julefest omkring sig.
– Det oplever vi også i butikken. Det er en opgave for kirken at tage sig af sådanne mennesker op til en højtid. Men op til jul har præster og prædikanter travlt med alle mulige julearrangementer. Men de skal have tid til mennesker med problemer også i december. Jeg spiser frokost sammen med de øvrige missionærer her i huset, så jeg prøver at minde dem om det, siger Flemming.
Bethesda ligger i Indre Missions lokaler i Rømersgade. I København har Indre Mission over 10 fastansatte missionærer og konsulenter.

Syg mellem jul og nytår

Bethesda Boghandel har ikke søndagsåbent op til jul, som alle andre butikker.
– Gud har givet mennesket en hviledag, det gælder også for de ansatte i en kristen boghandel. Juletravlheden føles derfor heller ikke så belastende, fordi vi holder fri om søndagen.
Selv om reaktionen alligevel kommer. Når først kroppen slapper af ovenpå al stresset og julemaden, er jeg tit blevet syg. Det er ikke en ualmindelig ting i branchen, fortæller Flemming.
Dagene mellem jul og nytår er de bedste i butikken for ham.
– Så er det hele ovre, og freden har lagt sig igen. Der kommer mange kunder ind i butikken, som er på juleferie i København. De skal lige se, hvad vi har i butikken. Så får man hilst på en masse mennesker, som man kender og får en lille snak. Det er rigtig hyggeligt.