Kirkelige organisationer mister medlemmer i tusindvis

Fortsætter medlemsflugten, er der ingen medlemmer tilbage om 15 årFra 1998-2002 er antallet af medlemmer i kirkelige organisationer og frikirker faldet med 30.000. Det viser nye tal fra indsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO.

Søren Østergaard er leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik

Fremskriver man den tilbagegang, er der ikke flere medlemmer tilbage om bare 15 år.
Statistikken omfatter cirka 40 frikirker og kirkelige organisationer, fra de kirkelige uniformerede korps over missionsorganisationerne til pinsekirker og baptistkirker.
Årsagen til den store tilbagegang er tilsyneladende, at for få unge melder sig ind i forhold til det antal ældre medlemmer, der dør.
Udviklingen får flere analytikere til at stille spørgsmålstegn ved, om danskernes interesse for det religiøse er så stor, som vi ofte gør den til.

Minimal rekruttering

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) har lavet en undersøgelse, der viser, at cirka 60 procent af de unge, som vokser op i en kirke eller en kirkelig organisation, fortsætter i kirken. Men det er langt fra nok til at løfte arven fra de store vækkelsesgenerationer fra 1920’erne og 1930’erne. Og rekrutteringen af unge fra ikke-kirkelige miljøer er så godt som nul, siger CUR’s leder Søren Østergaard til Kristeligt Dagblad.
Andre forklaringer på tilbagegangen er, at dagens danskere er bange for at forpligte sig gennem medlemskab af en bestemt organisation.
De kirkelige organisationer i undersøgelsen havde i 2002 tilsammen 174.500 medlemmer.
– ole