Klart nej til kloning af mennesker

Kendt Venstre-politiker går nu ind for, at det bliver tilladt at klone menneskerAf MF Tove Videbæk
Sundhedsordfører for
Kristendemokraterne Birkebæk 10
7330 Brande

Kristendemokraterne siger klart nej til menneskekloning. Derfor er det også særdeles bekymrende, når formanden for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi, Hanne Severinsen (V), i dagbladet Børsen har foreslået, at Danmark beslutter at give tilladelse til fremstilling af små menneskefostre ved kloning.
Forslaget vækker formentlig begejstring hos en række forskere, men efter KDs mening bør eksperimenter med befrugtede menneskeæg og små menneskefostre forbydes.
Vi ønsker et fortsat forbud mod enhver form for kloning af mennesker.
Det skal både gælde den reproduktive kloning, hvor formålet er at frembringe fuldbårne børn, og den terapeutiske kloning, hvor formålet er at frembringe små menneskefostre, som skal bruges til at helbrede syge mennesker.
Selv hvis kloningsprofeterne har ret, og man faktisk kan helbrede mange alvorlige sygdomme ved at bruge små menneskefostre som reservedele, skal teknikkerne afvises som uetiske. Målet helliger ikke midlet.
Baggrunden for Hanne Severinsens forslag er, at George Bush har måttet opgive forsøget på at få et generelt FN-forbud mod fremstilling af menneskeliv ved kloning. Kun få lande (herunder dog fx Norge) har støttet forslaget. Den danske regering har valgt ikke at støtte forslaget om et FN-nej til kloning.
Samtidig har sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i et svar til mig sagt, at regeringen ikke vil udelukke på et senere tidspunkt at give tilladelse til fremstilling af små menneskefostre ved kloning.
Det er markant nye toner i forhold til sidste år, hvor regeringen fra Folketingets talerstol understregede, at regeringen bestemt ikke havde planer om at tillade kloning!
En tilsvarende kloningsdebat kører også i Sverige, hvor man tilsyneladende er endnu tættere på en tilladelse til kloning end i Danmark.
Der er derfor al mulig grund til at være opmærksom på dette vigtige bioetiske spørgsmål – netop nu. Kloning af menneskeliv skal ikke finde sted i Danmark.