Tankevækkende ved flodbølgekatastrofen:
De andre „stille“ katastrofer i Asien og Afrika glemmes

30.000 småbørn dør hver dag af sult og sygdomme, som der findes behandling for. Men her er ingen hvide imellem…De 30.000 børn fra 0-5 år, som hver dag dør på grund af sult og sygdomme, er en „stille katastrofe“. Men på blot fem dage er det lige så mange omkomne, som ved flodbølge-katastrofen.

– Det er bekymrende, at andre katastrofer ikke engagerer på samme måde, som flodbølgen i Asien, siger generalsekretær i UNICEF, Kjersti F. Gjestvang (KPK-foto: Erlend Aas.)

– Dette er en humanitær katastrofe, som burde få samme opmærksomhed i medierne som flodbølgekatastrofen. Det er bekymrende, at dette ikke engagerer på samme måde, – og forklaringen er, at folk har hørt om det før, siger Kjersti F. Gjestvang, som er generalsekretær i UNICEF i Norge.

Overfokusering

Hun er selvfølgelig glad for den store givervilje i forbindelse med katastrofen. Men…
– Det er altid sådan, at andre nødlidende vil stå i skyggen, når store katastrofer sker.
Vi i UNICEF har ikke en chance for at rette mediernes søgelys på behovene i for eksempel Eritrea netop nu, men det betyder ikke, at vi må glemme dem, siger generalsekretæren, som er ked af, at de nødlidende ikke får den hjælp, de har behov for.
Gjestvang håber nu på, at flodbølgekatastrofen kan føre til en ændring i sindelagene.

Afrika bliver fjern

Også i den store kristne, norske indsamlingsorganisation Strømmestiftelsen er man opmærksom på problemet med mediernes overfokusering på flodbølgen i Asien.
Indtil nu har organisationen indsamlet 2,5 millioner til flodbølgeofre i Sri Lanka.
– Opmærksomheden i medierne bliver ikke mindre af, at mange af de omkomne er hvide turister. Katastrofer, som sker i Afrika, er meget længere væk fra folks hverdag. Vores udfordring nu er ikke at miste fokus, når både givere og myndigheder retter størstedelen af opmærksomheden mod Sydøstasien, siger Egil Mongstad i Strømmestiftelsen.

Af Helge Johan Stautland