Dansk MAF-fly i aktion på Sumatra

Mangel på små fly bremser nødhjælpen, siger Jørgen Poulsen Det er ikke mange måneder siden, at MAF’s (Mission Aviation Fellowship’s) vandflyver i Bangladesh var aktiv i redningsarbejdet efter de voldsomme oversvømmelser der.

MAFs fly kan lande på vandet og er derfor meget velegnet til at bringe hjælp ud til de ramte områder i Sumatra, Indonesien

Det lille fly kan lande på og starte fra selv meget korte flodstrækninger, og det viste sig at være et vigtigt redskab til at få nødhjælp frem til de allervanskeligst stillede.
MAFs vandflyver i Bangladesh er derfor nu blevet bedt om at slutte sig til de amerikanske MAF fly, der efter flodbølgekatastrofen allerede er i aktion på Sumatra i den hårdt ramte Aceh provins.
I lørdags (8. januar) begyndte den lange færgeflyvning fra Dhaka til Sumatra, efter at tilladelse til at overflyve Myanmar (Burma) er blevet opnået på rekordtid.
I de seneste dage har det vist sig, hvor vigtigt det er at sætte ind med små en-motorede fly.
Både FNs generalsekretær Kofi Annan, USAs udenrigsminister Colin Powell og Dansk Røde Kors’ Jørgen Poulsen har gjort opmærksom på, at nødhjælpen ikke når helt ud pga. mangel på bl.a. små fly.
Dansk Røde Kors’ generalsekretær Jørgen Poulsen bekræftede overfor Radioavisen, at det er logistikken, det er helt galt med: „Der lander nu dagligt hundreder af store fly med nødhjælp. Alligevel er der stadig steder, som ikke får hjælp. Det skyldes især, at vejene er skyllet væk af flodbølgen og lastbiler ikke kan køre derud. Der er brug for ukonventionelle løsninger som helikop-tere og små fly, der kan flyve hjælpen helt ud til de nødlidende.“
MAFs indsats bliver nu koordineret fra Sibolga, hvor de første to fly er stationeret. Herfra vil hjælpen blive distribueret til øerne Nias og Simuelve på Sumatras vestkyst.

Ingen indsamling

– I Danmark har vi ikke startet nogen indsamling til denne operation, siger formand for MAF Danmark, Filip Engsig-Karup.
– MAFs flyvninger på Sumatra er på forhånd betalt af donationer fra USA og fra Holland, og vi vil ikke risikere at samle ind til opgaver, der allerede er betalt andetsteds fra. Men vi følger med i operationen og vil kunne formidle yderligere informationer og billeder fra MAFs specielle del af katastrofearbejdet.
Vandflyveren fra Bangladesh skal foreløbig blive på Sumatra i 5-6 uger. Herefter tager MAF stilling til, hvor stort behovet er for den på Sumatra – i forhold til behovet i Bangladesh, hvor MAF flyets daglige ambulanceflyvninger redder liv året rundt.
Henri.