En dreng udforsker livet

Livskortet er en identitetsroman for juniorer – som også anbefales til højtlæsning„Livskortet“ er en stille børnebog om en 12-årig drengs stærke oplevelser omkring sig selv, kammeratskab, forelskelse, sin fars kræftsygdom og sit eget forhold til Gud. En stille børnebog, men bestemt ikke uden spænding.
Vi møder den 12-årige splejsede Niels Lyng med de kraftige øjenbryn, der går i 6. klasse og er i gang med at udforske sit livskort. Hans farfar, der var korttegner og troede på Gud, talte om livskortet, et kort over livets mange oplevelser og det, der gjorde én til den, man er. Niels er genert, tilbageholdende, er lidt udenfor kammeratskabskredsen. Han forelsker sig i Anna, og måske bliver de kærester, i hvert fald rigtigt gode venner. Niels’ far får kræft, får fjernet en hjernesvulst og må efterfølgende gennem en kemokur. Det gør en hel masse ved Niels´ følelsesliv. Midt i det hele er Niels også med som statist i et Hamlet-teaterstykke.
Der er masser af livsfilosofi i børnehøjde i denne dejlige, varme bog om Niels, der bliver klogere på sig selv og på livet og glæder sig over, at Gud er en realitet i hans hverdag. Bogen er letlæst, men den giver også masser af stof til eftertanke. Jeg kan varmt anbefale den – også som oplæsningsbog.
Jeg kan være lidt bekymret over, at børn ikke får flere bøger læst højt i dag. Trekanten mellem bogen, barnet og den voksne er en uhyre vigtig treklang, og det kan være en rigtig god idé at begynde med „Livskortet“. Der er masser af stof at snakke om – og 12-årige børn kan også godt lide at få læst højt. Sluk fjernsynet og computeren og læs højt for dit barn.

Livskortet
af Henrik Ståhl
116 sider – 128 kr.
Unitas Forlag