Ved det grønne bord

Elever, der skal op til eksamen, er tit nervøse, men også for censor kan det gå galt!For nogle år siden skulle jeg være censor i en sjællandsk provinsby. Eksamen foregik over to dage, så jeg boede på hotel sammen med et par af mine kolleger, der skulle censurere på samme skole.
Frisk luft og motion er jo sundt, så om morgenen på den anden dag ville jeg spadsere til skolen i stedet for at køre med de andre. Jeg orienterede mig på et kort, og da jeg altid er meget punktlig, sørgede jeg for at have god tid. Men efter at have gået en halv times tid fandt jeg ud af, at nogen havde flyttet skolen i nattens løb! Den var i hvert tilfælde ikke, hvor jeg mente, den burde være!
Hold op, hvor pinligt! Klokken var 8, eksamen skulle starte, og her oksede jeg rundt i et eller andet villakvarter. Nå, til sidst fandt jeg et vejnavn, der lød bekendt, og jeg begav mig i den rigtige retning.
I mellemtiden havde eksaminator været oppe på kontoret og spurgt, hvor jeg blev af, og mine kolleger kunne jo blot fortælle, at „han er på vej“. Efter ca. 20 min. kom jeg sveddryppende ind på skolen, og eksamen kunne starte. Ja, hvad kunne jeg andet end at sige undskyld!
Næste gang jeg skulle være censor – det var i København -, tænkte jeg, at nu skulle det være løgn. Så for at undgå forsinkelser med DSB, tog jeg til København dagen før. Næste dag tog jeg så S-toget, så jeg havde en hel time at give af. Men ak og dobbelt ve.
Først sad jeg tre kvarter i „røret“ mellem Vesterport og Nørreport og bagefter var min bus kørt – så nu var den gal igen. Eksaminator ringede til min hjemskole, som ringede hjem osv., men ingen kunne sige, hvor jeg var! Så igen dukkede jeg op 20 min. for sent. Øv!
Og så var der sidste år, hvor jeg kom for sent til jobsamtale…
Nu gik det faktisk godt alle tre gange, så moralen er: Bare slap af til eksamen, lærer og censor er også blot mennesker – men tag af sted i god tid (og ekstra god tid, hvis du rejser med toget!).
Og vigtigst af alt: Uanset hvor mange gange du synes, du græmmer dig, så husk at „Guds nåde er ny hver morgen.“