‘Vi mindes fortsat aborterne’

– selv om Vestre Landsret har stadfæstet, at abortmindelunden i Vedersø skal vækArne Munks private abortmindelund i Vedersø skal væk, fordi den er i strid med kommunens lokalplan, fastslår Vestre Landsret enstemmigt i en dom tirsdag.

Anette Tjørnemark

Retten finder, at Ringkøbing Kommune har ret til i sin lokalplan at udlægge området til blandet bolig- og erhvervsområde – uden mindepark.
Arne Munk, der er søn af den kendte digterpræst Kaj Munk, havde anket beslutningen. Han mener, at lokalplanen er udarbejdet af ideologiske grunde, fordi et politisk flertal i kommunen er imod abortmindelunden.
Retten afviser påstanden om, at mindeparken er privat, da der er to diskrete skilte til den og en hjemmeside.
Foreningen Retten til Liv, der kører sagen sammen med Arne Munk, er ikke enig i domstolens afgørelse.
– Det er uretfærdigt. Det er Arne Munks grund, og han må bruge den til, hvad han vil, siger Anette Tjørnemark, der er landssekretær i Retten til Liv.

Vil altid være mindelund

– Vi havde på forhånd besluttet, at vi ville holde et arrangement først i oktober uanset sagens udfald, fortæller Anette Tjørnemark.
– I den forbindelse kan det være, vi må tage stilling til, om tingene skal fjernes.
Vil I så anlægge en mindelund et andet sted?
– Nej, vi går ikke efter at finde et andet sted. Stedet er indviet i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. Det vil altid være en mindelund. Uanset om det til sidst kun er en græsmark.
Retten til Liv og Arne Munk har nu 14 dage til at afgøre, om de vil anke sagen.
– Vores advokat Aksel Holst Nielsen vil ud fra en faglig vurdering tage stilling til, om sagen skal ankes, siger Anette Tjørnemark.
-mbc