Danskere introducerer Alpha-kursus i Letland

– Det er et problem, at folk i Letland ikke tager ansvar for deres eget liv. Vi vil gerne hjælpe dem, siger Henrik Andersen fra Frelsens Hær – men helst til at sætte deres lid til Guds hjælp
Når det verdenskendte introduktions-kursus i kristendom i slutningen af denne måned lanceres i Letland, er det med tydeligt dansk islæt.

– Jeg håber, at en hel masse mennesker finder Jesus, siger
Henrik Andersen, der er leder af Frelsens Hær i Letland. Han er blandt drivkræfterne, når Alpha-kurset introduceres i landet.

Alpha-kurset, der har kørt i adskillige sæsoner i Danmark, bliver i denne måned introduceret i Letland. Det sker på en konference, som afholdes af Frelsens Hær i Riga.

Bess Serner Pedersen skal sammen med Helge Pahus introducere Alpha i Letland

Her vil arrangørerne trække på erfaringer fra blandt andet Danmark og England. Man har derfor inviteret Helge Pahus og Bess Serner Pedersen fra Alpha Danmark til at tale.
Det danske engagement er ikke tilfældigt. I 5 år har Henrik og Lisbeth Andersen fra Danmark været ledere af Frelsens Hær i Letland. Det var også erfaringer med Alpha i Danmark, som fik Henrik Andersen til at arbejde med at få Alpha til Letland.
– Alpha har vist sig at virke – næsten universelt, siger Henrik Andersen.
– Det er et godt værktøj til at hjælpe med evangelisation, omsorgs-relationer og etablering af smågrupper.

På tværs af kirkeskel

Frelsens Hær i Letland ønskede for et par år siden at lancere Alpha-kurset, men fandt ud af, at en lokal gruppe lutheranere allerede var i gang med at oversætte materialet.
I mellemtiden blev Evangelisk Alliance etableret i Letland, og nu er det Evangelisk Alliance, der arbejder for at lancere kurset. Det vil ske på en national konference næste år.
Frelsens Hær har dog besluttet at lave en konference allerede nu, så menighederne i efteråret kan skabe sig nogle erfaringer og hurtigt få glæde af det, som Alpha kan tilbyde.
– Jeg ser Alpha som et værktøj til at mobilisere menighederne i Letland, siger Henrik Andersen.
– For det andet er der her i landet en afstand mellem dem, der lægger vægt på Ordet og dem, der lægger vægt på Ånden. Her er Alphas styrke, at det samler fokus på såvel Ordet som Ånden.
– Vi vil gerne hjælpe menighederne til at få begge dele med.

Danskere lærer fra sig

Såvel i august som næste år har Evangelisk Alliance i Letland inviteret Helge Pahus og Bess Serner Pedersen.
– Vi blev inviteret af Henrik Andersen, fortæller Bess Serner Pedersen, fordi han kender os fra dengang, han var med til at introducere Alpha-kurset i Frelsens Hær i Danmark.
Bess Serner afviser, at man i Danmark har den store erfaring i at eksportere Alpha.
– Vi har kun erfaring fra Færøerne. Men Henrik ved, at vi er i stand til at give visionen om Alpha videre til andre kirkesamfund.
I august har man desuden inviteret Malcom Westwood fra Frelsens hær i England, som skal dele af de engelske erfaringer med Alpha-materialet.

Åbenhed i Letland

Letland har de seneste 15 år været igennem en rivende udvikling, senest med indtrædelsen i EU. Henrik Andersen mener dog stadig, at der er brug for hjælp udefra.
– Problemet er, at folk ikke tager ansvar for deres eget liv. Vi vil gerne hjælpe dem, men helst til at sætte deres lid til Guds hjælp.
– Mange har det stadig skidt. Der er fattigdom og problemer med alkohol. Det giver også en åbenhed og en søgning efter evangeliet.
På den baggrund lægger Henrik Andersen ikke skjul på sine forventninger.
– Jeg håber, at en hel masse mennesker finder Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen: