Danske manerer på slingrekurs

Når jeg som dansker rejser udenlands og bor hos de indfødte, er der de der uskrevne jungleregler, som kan afvige chokerende meget fra Landet med Lego og Laudrup.

Bordbøn i Australien:

Der er sågar kristne kulturforskelle. Beder man bordbøn her, eller skyldes stilheden at jeg som gæst skal tage initiativ til at hoppe fluks ned i kængurukagen? Holder man i hånd mens man synger bordvers på Hillsong-melodier og smiler til hinanden? Eller lukker man øjnene? Taler man ligefrem i tunger under den følelsesladede Helligåndsnærværende bordbøn over krokodillepizzaen fra Domino’s, eller siger man Hm-Ja under Overhovedets flotte bordbøn over koalabøffen med bearnaisesaucen lavet fra bunden?
Eller min oftest forekommende situation: Overalt findes den slags børn som sladrer højlydt til mor eller far, hvis jeg kommer til at tage en mundfuld indenbords FØR bordbønnen. Tilbage sidder jeg med to bulede kinder, mens al samtale stopper brat og de voksne kigger bebrejdende på mig.

Madlavning i USA:

Jeg tilbyder at hjælpe med at lave salat. Jeg får smidt en agurk og kartoffelskræller i hånden. Er kutymen her tern eller lange skiver? Eller måske blandet? Skik følge eller land fly, tænker jeg, så jeg overvejer hvad amerikanere kan finde på, når de trænges op i en krog af et ultimatum. Der kræves handling fremfor dialog. Den valgte løsning bliver: Gidseltagning. Jeg tager kvælertag på agurken og holder kartoffelskrælleren for dens strube, mens jeg truende arbejder mig ud af huset og samtidig kræver en helikopter hjem til Danmark.

Hvad gør man egentlig for at passe ind? Man undertrykker al danskhed og tilpasser sig som en rød-hvid kamæleon i denne jungle af ukendte traditioner og uforståelige jokes. Man kopierer al adfærd, fra hvor hurtigt man spiser, til hvor højt man kan tillade sig at grine. Man skal dog tage sig i agt for at kopiere børn og hundes adfærd. …ELLER man kan udnytte situationen på det groveste til at lave gratis PR for Danmark på sin egen charmerende facon.

Og på den anden side kan det heller ikke være helt let at være udlænding I Danmark.