Jesus som action-figur?

s32_Andreassen, Henni_frit_2012På en ferie i London så jeg i et storcenter Jesus til salg som actionfigur med usædvanligt store Schwarzenegger-overarme.

Man kunne også købe en større pakke indeholdende ham og en soldat af den slags, der jagede ham til korset på Langfredag. På pakken stod der ”Kors ikke inkluderet”, det kunne man belejligt købe separat.
Der var også en tredje pakke med Jesus og Playmobil-lignende legetøj af to vinkrukker, fem brød og to fisk. Gæt selv hvorfor.
I den fjerde pakke med Jesus som actionfigur var han klædt i sportstøj til amerikansk fodbold (Jeg lyver ikke!), og jeg tænkte at jeg nu havde fundet oprindelseslandet til hele konceptet for dette ekstreme legetøj. Jeg følte mig hensat til den herlige Mr. Bean-juleklassiker, hvor han leger med krybbespillet i et storcenter og inkluderer en dinosaur, der ankommer i en helikopter til stalden og giver Jesus-barnet moderne elektrificerede gaver. Intentionen er der. Og dog.
Jeg kan såmænd sagtens forestille mig Jesus som actionhelt, for han havde temperament nok til at blive vred, så fantasien hos legetøjsfabrikanter fejler desværre ingenting!
Den ’karikaturiske’ Jesus portrætteres flittigt, men heldigvis stadig også den historiske Jesus, som diskuteres og udforskes nysgerrigt af det moderne menneske. Han portrætteres både som den flinke, småborgerlige mand, som forsagede ægteskab og børn til fordel for karrieren, og også som en slags ikke-voldelig rebel og samfundsvælter, men det kostede ham også til sidst, hvilket er derfor vi fejrer påske.

Jesus kaldes af nogle for verdenshistoriens mest indflydelsesrige person, så det er naturligt, at mange gør sig tanker om ham – også i uvidenskabelige og ikke-historiske sammenhænge. Til trods for misbrug af hans navn må hans budskab, hans indflydelse, hans fodaftryk på historien siges at være en kæmpe succes! Ikke mange kan sige, at de har en tidsregning lagt efter deres fødselsår.