KrF i Norge blev halveret

Kristeligt Folkeparti går tilbage, mens Fremskridtspartiet tiltrækker kristelige vælgereNORGE – I mandags måtte Kristeligt Folkeparti i Norge indkassere et sviende nederlag. Nu gør man status over de forventede konsekvenser.

Kjell Magne Bondevik og KrF har mistet regeringsmagten

I Danmark oplevede vi sidste år, at Kristendemokraterne røg ud af Folketinget. Det har vakt stor debat herhjemme om, hvor megen indflydelse partiet havde på den politik, der bliver ført ud i livet.
I Norge har søsterpartiet Kristeligt Folkeparti netop tabt valget til Stortinget, og nu starter debatten om, på hvilke områder landets politik vil tage en drejning væk fra kristne værdier.
Kristeligt Folkeparti med Kjell Magne Bondevik i spidsen måtte se sig halveret fra 22 mandater til blot 11. Et nederlag, som er til at tage og føle på.
En analyse i den kristne norske ugeavis Korsets Seier konkluderer, at tabet af regeringsmagten vil få store konsekvenser for en lang række politiske punkter, som især har de kristnes interesse.
Det gælder blandt andet spørgsmål som homofile ægteskaber og homofiles ret til at adoptere. Derudover forventer man, at de kristne friskoler vil få det sværere.

Trætte af regeringen

I løbet af ugen er KrF kommet med nogle udmeldinger om, hvorfor det gik så galt.
– Jeg tror, at vælgerne er trætte af regeringen, siger den norske udviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) til Korsets Seier.
Andre i partiet giver især Fremskridtspartiets fremgang skylden.

Kristne går til højre

Et af fløjpartierne, Fremskridtspartiet, har oplevet et kanonvalg. De er gået fra 26 til 38 mandater. Meget tyder på, at fremgangen er sket på bekostning af kristelige stemmer.
– Fremskridtspartiet har været gode til at lægge sager frem, som de kristne oplever som vigtige, udtalte Karl Johan Hallråker, der er generalsekretær i det norske Indremisjonsforbundet til bladet Utsyn umiddelbart inden valget.
– Heriblandt støtte til Israel og frygten for islam, men også spørgsmål som friskoler, ældrepolitik og familiepolitik med klar profil for ægteskabet.
– mbc