Dansk hjælp gør indtryk på kommune i Paraguay

Viceborgmester i byen San Ignacio i Danmark for at lære om demokrati og kristent giversind- Hvordan kan et lille land som Danmark give så mange penge i ulandshjælp? Hvorfor driver kirkerne mission i så mange dele af verden? Jeg tror, jeg har fundet svaret. Jeres samfund er udviklet til, at I har overskud til andre. Og når I giver penge, gør I det med hjertet.

Delegationen fra Paraguay besøgte rådhuset i Brande for at takke for hjælpen fra Danmark

Ordene kommer fra Nestor Raul Medina, viceborgmester i San Ignacio i Paraguay. Hans by har fået over en million danske kroner til et nyt dagcenter for enlige mødre og deres børn. Nu er han i Danmark for at undersøge, hvor pengene kommer fra. Og hvorfor danskerne er så gavmilde. I morgen fredag sidder han på et fly på vej tilbage til sin fattige hjemby.
San Ignacio er en by med 20.000 indbyggere i det sydlige Paraguay. Arbejdsløsheden er tårnhøj, og mange mænd forlader deres familier; de fleste af skam, fordi de ikke kan forsørge dem. Det tvinger konerne til prostitution og børnene til at leve af smårapserier på gaden.

Fik hjælp fra Danmark

Men her har frikirken Filadelfia søsat et dagcenter for enlige mødre og deres børn med penge fra Danmark. Danske pinsekirker har samlet ind gennem deres nødhjælpsorganisation, International Aid Services, og Danida har støttet med en solid million kroner. Nu kan over 100 børn komme i vuggestue og børnehave, mens mor får en uddannelse i madlavning, skrædderi, og hvordan man starter en lille forretning.

Kommunen imponeret

Det har imponeret kommunen i en sådan grad, at viceborgmesteren er kommet for at studere de gavmilde danskere. Medina har besøgt tre kommunekontorer i Danmark og set alt fra børnehaver til forbrændingsanlæg. Og fået en rundvisning i Folketinget. Han har også besøgt flere danske kirker:
– Jeg er overrasket over, at kirkerne har blik for nøden i verden, at man har forskellige projekter på dagsordenen, som man sender penge til. Jeg glæder mig til, at vi kommer så vidt i Paraguay.
Det er nu halvandet år, siden dagcentret i San Ignacio stod færdigt. De første kuld kursister er kommet ud i det pulserende liv og har allerede startet små forretninger. Og det glæder viceborgmesteren:
– Det er en langsigtet måde at blive løftet ud af fattigdommen på. Samtidig kommer der cirkulation i byens økonomi. Og det betyder naturligvis skatteindtægter, som kan løfte kommunen.

En utrolig dansk fred

Viceborgmester Medina har også personligt fået noget ud af at være i Danmark:
– Jeg mærker en utrolig fred her, fortæller han. – Det er svært at beskrive. Derhjemme er jeg meget nervøs, men her er en atmosfære, hvor jeg kan slappe af.
Om han selv er kristen?
– Ja, jeg er kristen, dvs. jeg er katolik som de fleste i Paraguay. Før måtte vi katolikker ikke have med andre kirkesamfund at gøre, men nu har præsidenten lempet på forholdene, og det er jeg glad for, slutter viceborgmesteren.
Dagcentret Filadelfia er tilsluttet den lokale pinsekirke, hvis lokaler er ombygget til formålet. Pinsekirken Filadelfia har 1300 medlemmer fordelt på 60 satellitmenigheder. Det store arbejde udspringer fra det dansk-paraguayanske ægtepar Liselotte og Esteban Laniec’s 32-årige virke. Deres datter Mariana er cand. mag. i pædagogik og daglig leder af det ny dagcenter.