Intet er helligt – for nogen

Det er ingen heltegerning at genere andre…Som bekendt har Jyllands-Posten bragt en række tegninger af Muhammed. Det gør man i pressefrihedens navn – selv om det støder muslimerne. Nu skal man forstå både Jyllands-Posten og muslimerne.
Jyllands-Posten er jo ikke blot ude på at genere muslimerne. (Forhåbentlig ikke.) Seriøse aviser har som regel en idealistisk tanke med, hvad de gør.
Det er også godt, at pressen slår et slag for ytringsfrihed, for netop friheden er noget af det bedste i vores kristne(!) kultur. Det er med til at holde samfundet fri for magtmisbrug, hvad enten det er religiøst eller politisk misbrug.
Det, man bare glemmer, når man kæmper for den totale ytringsfrihed, er, at der alligevel altid vil være en grænse. Som juraprofessor Eva Schmidt sagde i tv for nylig, så vil Jyllands-Posten jo heller ikke bringe tegninger af Muhammed, der står og tisser på Koranen. Et eller andet sted må man sætte en grænse for, hvad vi kan være bekendt over for hinanden.
Og vi må også forstå muslimerne, selv om vi ikke selv kan se noget galt i at bringe tegninger af Muhammed – eller måske af vores egen Gud? Selv om noget ikke er helligt for os, kan det godt være helligt for andre. Vi har alle noget, der er helligt for os. Få vil for eksempel finde sig i, at der tales dårligt om deres forældre eller deres børn. Eller deres bedste venner.
Moderne irreligiøse danskere har bare svært ved at forstå, at man også kan have positive og ægte religiøse følelser. For dem er religion bare noget negativt, som skal bekæmpes.
Men hvad er det for en intolerance? Hvis man i kamp for ytringsfrihed i virkeligheden skaber en hetz imod religiøse mennesker, så er vi altså ikke nået særlig langt i tolerance.
– Vær mod andre, som du ønsker, at de skal være mod dig! sagde Jesus.
Det er lige præcis det, det handler om.